ISTAKNUTE VIJESTI

Vesna Teršelić, predsjednica DOCUMENTE, je tijekom jučerašnje tiskovne konferencije izjavila kako je važno nastaviti procesuirati zločine, jer, kako je kazala, "nema niti jedne pravomoćne presude za ratne zločine tijekom i nakon Oluje". Sličnu tezu tijekom medijskih istupa u više je navrata iznosio i njezin kolega Zoran Pusić.


Međutim, uvidom u podatke DORH-a o prijavama, procesuiranim slučajevima i žrtvama kaznenih djela ratnih zločina i postupcima vezanima uz kaznena djela za vrijeme i nakon operativne akcije "Oluja", objavljenima na stranicama DORH-a,stječe se potpuno drugačiji dojam.

U podacima DORH-a navodi se, naime, kako je tijekom 1995. godine državno odvjetništvo primilo veliki broj prijava za kaznena djela počinjena za vrijeme i neposredno nakon "Oluje". Većinom su to kaznena djela protiv imovine, ali i prijave za ugrožavanje sigurnosti (palež), ubojstva i u manjem broju za ratne zločine.

Prema službenoj evidenciji DORH-a, podneseno je ukupno 6.390 prijava protiv poznatih i nepoznatih osoba, od čega je prijavljeno 439 pripadnika oružanih snaga. Što se tiče 4.128 prijava protiv poznatih počinitelja, njih 400 je nakon istrage odbačeno, a preostalih 3.728 osoba je procesuirano.

>>Vesna Pusić: Haška presuda ne znači odustajanje od procesuiranja optuženih ili osumnjičenih

Zbog kaznenog djela ratnog zločina podnesene su tri kaznene prijave protiv ukupno 10 osoba. Od 3.728 procesuiranih počinitelja, protiv 395 je postupak pokrenut dok su bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Za zločine počinjene nakon "Oluje" pravomoćno je osuđeno ukupno 2.380 osoba.

>>Zoran Pusić i Vesna Teršelić traže podizanje novih optužnica

DORH još uvijek ima u svojoj evidenciji 2.262 prijave za kaznena djela čiji počinitelji nisu otkriveni. Među njima su i prijave za 24 ratna zločina u kojima počinitelji zasad nisu otkriveni i za njima se traga, stoji u službenim podacima objavljenim na stranici DORH-a.

Dakle, upoređujući izjave Vesne Teršelič i Zorana Pusića sa službenim pokazateljima objavljenim na stranicama DORH-a očito je kako je riječ o pokušajima grubog manipuliranja javnosti od strane spomenutog dvojca.

 

R.H.