Presuda tzv. šestorci iz Herceg Bosne za udruženi zločinački poduhvat ući će, već sada je to sasvim jasno, u povijest ne samo suda u Den Haagu već u udžbenike povijesti u Hrvatskoj, BiH pa i u Srbiji. I ne samo zbog ritualnog samoubojstva generala Praljka koji je poput samuraja s prijezirom odbio presudu suda, već zbog pokušaja očitog političkog obračuna s hrvatskim narodom u BiH.

 Presudom je prešućena, zatamnjena i skrivena čitava jedna spirala zločina Armije BiH nad Hrvatima od Vareša, Zenice, Bugojna, Lašvanske doline, Jablanice i Konjica do Mostara. Rat, kao klasični rat, kao da se nije dogodio. Prema sudu, dogodila se tek puka invazija HV-a i HVO- a na BiH. Naravno da u ovakvoj presudi suda nema ni pravde ni pravičnosti, uzaludno bi bilo nabrajati sve krivo posložene i predočene činjenice u optužnicama prema vodstvu Herceg Bosne i Hrvatima općenito. Nažalost, povratka nema, dok se političko vodstvo Hrvata u Hrvatskoj i BiH bude slamalo da domaćoj i inozemnoj javnosti objasni kako je nemoguće da je tadašnje vodstvo RH bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata protiv cjelovite BiH kada je to isto vodstvo pozivalo Hrvate da izađu na referendum o samostalnosti BiH, naoružavalo A BiH, spašavalo Bihać, liječio ranjene vojnike i civile, slalo humanitarnu pomoć itd., iz bošnjačke političke kuhinje već se sprema završni udarac preostalim Hrvatima u BiH.

Dakle, gospodo, ne da nemate vremena za održavanje konferencija i mlaćenje prazne slame, nego je to vrijeme već odavno isteklo otprilike kao i onaj otrov u grlo generala Praljka. Ostavimo se traženja unutarnjih neprijatelja u vidu Mesića i njegovih pomagača iz 2000. jer svi znamo kako nikada neće izaći pred sud, a ako i izađe onda će to biti u stilu saslušanja Boljkovca ili nedavno Manolića za Agrokor.

Hrvatska država, a pogotovo Hrvati u BiH, nemaju vremena za još jedan igrokaz hrvatske politike. Hrvatima u BiH priprema se takva plima koja bi mogla zapljusnuti i obale Hrvatske. Na krilima presude za tzv. udruženi zločinački poduhvat protiv čelništva RH i Herceg Bosne bošnjačko političko vodstvo zaustaviti će svaku buduću političku akciju Hrvata u BiH. Prva žrtva biti će izborni zakon koji sasvim sigurno neće implementirati odluku Ustavnog suda o načinu izbora članova predsjedništva, a rezultat novog izbornog inženjeringa biti će Slavo Kukić kao novi Željko Komšić u stolici hrvatskog člana predsjedništva BiH. Također, predstojeća revizija Daytonskog sporazuma mogla bi rezultirati ne izostankom formiranja trećeg entiteta, kao nedostižnog cilja BiH Hrvata, već i ukidanjem kakve takve samouprave na srednjem nivou, odnosno, ukidanjem kantona ili županija. Poseban televizijski kanal na hrvatskom jeziku na javnom televizijskom servisu BiH Hrvati nakon ove presude mogu zaboraviti. Ovo su samo neke od direktnih implikacija presude koje će uskoro pogoditi Hrvate u BiH. Još jedna posljedica, ne manje važna, je ona pravosudna. Možemo očekivati desetke optužnih prijedloga protiv srednjeg i visokog časničkog kadra HVO-a.

Dok energiju trošimo na pokušaje da međunarodnoj zajednici, Pernaru, Bauku i Pusićki, pa i Bošnjacima, objasnimo kako mi nismo nikakvi agresori u BiH, država ne koristi resurse koji su joj na raspolaganju da bi zaštitila svoje interese. Pa ipak, tračak nade postoji, naime, 4. listopada 2017. Večernji list je objavio informaciju kako DORH traži od Tužiteljstva BiH informacije o adresama 16 generala i visokih časnika Armije BiH. Procurile su informacije kako će DORH pokrenuti procese protiv bošnjačkog vojnog vrha zbog zločina nad Hrvatima. Navodno je kap koja je prelila čašu strpljenja pravosudnim vlastima u RH bila prošlogodišnja optužnica tužiteljstva BiH protiv generala Đure Matuzovića i deset pripadnika HVO-a iz Orašja. Izgleda kako su RH tek tada shvatili kako u BiH tužiteljstvu provode selektivne istrage usmjerene protiv pripadnika HVO-a dok se zločini nad Hrvatima prešutno amnestiraju.

Broj osuđenih i pokrenutih predmeta za ratne zločine prema nacionalnoj pripadnosti svakako daje i političku podlogu raspravama o pozicijama pojedinih naroda za pregovaračkim stolom o budućnosti BiH. Nažalost, iako najmalobrojniji, iako najviše raseljeni i nastradali za vrijeme rata, Hrvati su prema haškoj pravdi najviše odgovorni za ratna zbivanja u pojedinim dijelovima BiH.

Logika i pravda su u BiH slučaju očito debelo posvađani, vrlo vjerojatno namjerno u svrhu nekog političkog projekta. Balans u cijelu priču može vratiti jedino Republika Hrvatska i njene pravosudne institucije, ne montiranim pravosudnim procesima ili političkim progonima, već jednostavno ispravljajući propuste Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda i Tužiteljstva BiH – odgovorni za zločine nad Hrvatima u Bih moraju odgovarati.

Podizanje optužnica, zahtjevi za izručenje i međunarodni nalozi za uhićenjem vrlo brzo će ohladiti uzavrele duhove u sarajevskoj mahali. I sve to po zakonu i po međunarodnom pravu, istom onom kojemu je nazdravio general Praljak!        

 

Željko Primorac