Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju navečer povukao je i svoj prvi potez kao novoizabrani predsjednik HDZ-a u drugom mandatu. Sudeći prema pisanju medija, riječ je o povratku Mate Granića u članstvo HDZ-a.

Granić se nakratko pojavio u Plenkovićevu stožeru i zadržao se ondje oko 45 minuta. Tom prilikom Plenković mu je uručio člansku iskaznicu stranke koju je Granić napustio prije dvadeset godina, kada je nakon poraza na predsjedničkim izborima od Stipe Mesića osnovao Demokratski centar, piše Nacional.

Granić je zatražio povratak u HDZ u prosincu 2019., nedugo prije Božića. On je proteklih godina bio specijalni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je figurirao i kao neformalni savjetnik Andreja Plenkovića. Poznavatelji političkih prilika u HDZ-u često ističu kako je upravo Granić bio osoba koja je međusobno zbližila bivšu predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića u predizbornoj godini.

Javna je tajna da je upravo Mate Granić, kao ministar vanjskih poslova, imao ključnu ulogu u počecima diplomatske karijere Andreja Plenkovića ali i Zorana Milanovića.

Nakon što je, uz potporu jedne četvrtine članstva HDZ-a, Plenković dobio mandat za nastavak politike kakvu desetljećima zastupa Granić, sasvim je logično da se bivši predsjednik „Demokratskog centra“ uklapa u Plenković-Božinovićevu viziju političke budućnosti HDZ-a.

Mate Granić će se vrlo vjerojatno uskoro pojaviti u funkciji neke vrste strateškog savjetnika Andreja Plenkovića u nadolazećem razdoblju i osoba za vezu prema predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

 

H. Krmpotić