Njemačke lijeve savezne vlade pod predsjedanjem Willyja Brandta i Helmuta Schmidta očito su pružile zaštitu jugoslavenskim odredima smrti od kaznenog progona, kako ne bi opteretiti dobre odnose s komunističkim Jugoslavijom - navodi njemački Der Spiegel, pišući o sudskom procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Na ovu sumnju ukazuju njemački državni dokumenati iz sedamdesetih, na koje se Der Spiegel poziva, a koji trenutno igraju značajnu ulogu u suđenju u Münchenu protiv dvojice bivših jugoslavenskih obavještajaca Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća zbog pripreme ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine, tvrdi isti izvor.

Prema tim dokumentima, na koje se Der Spiegel poziva,  jugoslavenski agenti su raskrinkani  još u planiranju napada na političke disidente, nakon čega su protjerani sa zabranom povratka u Saveznu Republiku Njemačku.

Riječ je o šest povjerljivih bilješki njemačkog saveznog ministarstva pravde iz razdoblja 1979. do 1982. godine vezanih za šest ubojstava i dva pokušaja ubojstva protivnika jugoslavenskog režima na teritoriju Savezne Republike na temelju kojih se konkretno potvrđuje sumnja u umješanost službenih državnih tijela tadašnje države u zločine na području Njemačke.

Međutim, nakon što su njemačke vlasti to otkrile cijeli je slučaj politički zataškan. Tadašnji predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) Veselin Đuranović inzistirao je, naime, u povjerljivom razgovoru s tadašnjim njemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom (SPD) da službeni Beograd nikad ne bi dao svoju suglasnost za takve aktivnosti, čime je kancelar Schmidt očito bio zadovoljan.

Međutim, tri desetljeća kasnije cijela je stvar obnovljena zbog suđenja Josipu Perkoviću i Josipu Mustaču s mogućnošću da implikacije ne budu samo po njih dvojicu nego i znatno šire - kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu.

 

V. Lju.