ISTAKNUTE VIJESTI


“Hrvati u BiH ovih dana proživljavaju novi Bleiburg. Hrvate se pokušava izbaciti iz Ustava, oduzeti im pravo na dom i domovinu u zemlji BiH u kojoj su naši korijeni, najdublju koju su oplemenjivali i branili više od tisućljeća, utkali i koju su branili više od jednog tisućljeća. Gle paradoksa, ovaj politički etnocid provodi politika koja se, za razliku od svojih kolega u Europi, nikada nije odrekla ideološkog i svakog drugog naslijeđa počinitelja genocida iz 1945. godine.


Nažalost, u tome što rade pomažu im i kolaboriraju neki koji nose hrvatsko ime”, istaknuo je, među ostalim, u svom govoru Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a 1990., na središnjoj komemoraciji žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta koja je održana na Bleiburškom polju u Austriji, prenosi Večernji list.

U svom kritičkom osvrtu na komunističke zločine koji ni do danas nisu kažnjeni, Ljubić je kazao da predvodnici politike zatiranja Hrvata u BiH ipak nisu danas tako moćni kao njihovi prethodnici iz 1945. godine, a da Hrvati nisu danas tako nemoćni.

Pozdravljen burnim pljeskom, Ljubić je izrazio zadovoljstvo što govori ispred Hrvatskog narodnog sabora u BiH, institucije koja, kazao je, okuplja sve što je gotovo politički vrijedno u bh. Hrvata. Osvrnuo se na činjenicu da danas i vladajući i oporba u domovini Hrvatskoj i Crkva dijele jedinstven stav o ugroženosti bh. Hrvata.

“Prvi put hrvatsko pitanje u BiH je na pravi način internacionalizirano. Nadam se da će križni put uskoro uroditi nacionalnim uskrsnućem i slobodom. Zato nikad više povlačenja i nikada više predaje”, poručio je Božo Ljubić u svom završnom govoru.

 

Okupljenima su se zatim obratili , ministar unutarnjih poslova  Hrvatske Tomislav Karamarko i izaslanik predsjednika Sabora Andrija Hebrang.

“Afirmirat ćemo tuđmanovsku Hrvatsku. Rođenu i interpretiranu kroz Domovinski rat. Niti jedan totalitarizam ne može prisvajati Domovinski rat” izjavio je Karamarko, koji je pri spomenu imena premijerke Kosor bio izviždan.

Andrija Hebrang je kazao kako je Bleiburg najveći simbol hrvatskih patnji.

“Komunizam postaje gori od fašizma, postaje najveće svjetsko zlo, jer se pretvara u sustav ubijanja onih koji misle drukčije”, kazao je Hebrang.