Ivo Josipović je izjavom kako su - 'širokobriješki franjevci bili legitiman cilj vojnih djelovanja' - sablaznio katoličku javnost u Hrvatskoj i BiH. Pritom je mislio na partizanski zločin u samostanu na Širokom Brijegu prilikom njegova zauzimanja u veljači 1945. godine. No, još je 1971., fra Andrija Nikić, dokazao - na temelju partizanskih dokumenta iz Arhiva vojnoistorijskog instituta u Beogradu - da samostanski kompleks i crkva nisu bili utvrđeni, niti se iz njih pružao otpor partizanima, pa ni franjevci ni kompleks nikako nisu mogli biti - legitiman vojni cilj...

Izjava Ive Josipovića dana „Novom listu“ u kojoj je ustvrdio kako su „širokobriješki franjevci bili legitiman cilj vojnih djelovanja”, sablaznila je svekoliku katoličku javnost u Hrvatskoj i BiH. Josipović je pritom mislio na zločin koji su počinile partizanske jedinice u samostanu na Širokom Brijegu prilikom njegova zauzimanja početkom veljače 1945. godine.

No, kako je još 1971. dokazao, fra Andrija Nikić, a na temelju partizanskih dokumenta koje je našao u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu, samostanski kompleks i crkva nisu bili utvrđeni, niti se iz njihovih prostora pružao otpor partizanskim jedinicama, pa ni sami franjevci ni kompleks nikako nisu mogli biti – legitiman vojni cilj. Iz dokumenata partizanskih obavještajaca izrađenih prije napada na Široki Brijeg, vidljivo je kako su obrambene linije hrvatskih i njemačkih postrojbi bile smještene ispod samostanskog kompleksa, te kako iz samostana nije prijetila nikakva opasnost. Pa ipak, samostanski kompleks je pogođen sa više stotina projektila, a nakon ulaska u samostan strijeljano je, metkom u potiljak, 12 franjevaca. Poslije su uhvaćena osmorica franjevaca koji su se sklonili u samostansku mlinicu, te su i oni odvedeni u različitim pravcima i likvidirani, a potom je slijedio i zločin nad mostarskim franjevcima.

U objektivnoj, ideološki neobojenoj, znanstvenoj zajednici, prevladava mišljenje kako se u ovom slučaju dogodio svirepi zločin iz niskih ideoloških pobuda. Zločin je unaprijed smišljen, a franjevci su, u komunističkim planovima za društvo poslije rata, označeni kao promicatelji nacionalne i vjerske ideologije nespojive s društvom koje namjeravaju izgraditi. Neovisno o oznakama vlastitih obavještajaca, politički komesari jedinica davno prije napada na Široki Brijeg odredili su sudbinu franjevaca.

1971.: Dražen Sesardić podnio – ostavku

Interesantan članak na ovu temu napisao je u Jutarnjem listu, profesor Neven Sesardić. U članku „Zašto Ivo Josipović zagovara presumpciju krivnje u slučaju širokobrijeških franjevaca?“ Sesardić podsjeća na jedan događaj iz 1971. godine. Te godine je Vrhovni sud Hrvatske, kojim je presjedao Dražen Sesardić (otac Nevena Sesardića), poništio odluku Okružnog suda u Splitu koji je ranije zabranio raspačavanje brošure „Široki Brijeg“, koju je izdao Franjevački samostan u Širokom Brijegu. U brošuri je pisalo kako su ubijeni franjevci bili – nevini.

U obrazloženju presude, Vrhovni sud Hrvatske utvrdio je kako Okružni sud u Splitu nije naveo nikakve dokaze da su franjevci doista i sudjelovali u borbama protiv partizana. Protiv Sesardićeve presude, Savezno javno tužiteljstvo pokrenulo je kampanju, te je tvrdilo kako su se franjevci s oružjem u ruci borili protiv partizana, te kako je to činjenica koju – ne treba dokazivati… Ne želeći popustiti političkim pritiscima, pogotovo nakon Karađorđeva, Sesardić je – podnio ostavku.

Međutim, jedna njegova rečenica iz tog vremena ostat će upamćena – “Hoćemo li dopustiti da se, kao u srednjem vijeku, udaraju stigme ili neizbrisivi žigovi sramote na pojedince tako da oni u svim okolnostima i u svakom pogledu moraju uvijek i a priori biti krivci, te da za njih, suprotno Ustavu, uvijek vrijedi pretpostavka krivnje, a ne nevinosti?”

Zanimljivo je kako je Sesardiću u slučaju „franjevci“ punu podršku pružio predsjednik Vrhovnog suda Srbije, koji ga je obavijestio kako je njihov kolegij raspravljao o odluci Vrhovnog suda Hrvatske, te kako se u potpunosti slaže s odlukom Sesardića i Vrhovnog suda Hrvatske.

Iako je pravnik, profesor prava koji predaje budućim pravnicima, Ivo Josipović se očito vodi nekim drugim pravnim normama. Te norme su miljama daleko od prava kojim su se vodili Dražen Sesardić i njegovi kolege 1971. godine.

Josipovića ne zanima istina…

Za komentar o izjavi Ive Josipovića, zamolili smo voditelja Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrovic i 65 subrace”, fra Miljenka Stojića. Njegov komentar nam je bitan, jer neki analitičari smatraju kako je Josipović u svojoj izjavi direktno ciljao i na Stojića. Naime, Josipović je u spomenutom intrevjuu izjavio i : “Povijesne istine radi, fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici.“ No, fra Miljenko je skromni franjevac kojemu je jedina životna preokupacija pronaći posljednje počivalište 66 svoje subraće koji su zvjerski pobijeni. Evo što nam je kazao o prozivkama Ive Josipovića: „U hrvatskom se društvu, nažalost, nije dogodila lustracija, kao što je trebala, pa je Ivo Josipović najprije uspio postati predsjednik države Hrvatske, a onda ovih dana izjaviti to što je izjavio.

U Poljskoj čak imaju snage i jednome Lechu Wałęsi dokazati ili dokazivati da je bio doušnik komunističkih službi. Valjda će jednom i hrvatsko društvo krenuti pravim smjerom.

Kad je, pak, riječ o Vicepostulaturi postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’, onda najprije treba reći da ona ne traži zločince, nego žrtve. Pritom vicepostulator ne smije skriti niti ono što pobijenima ide u prilog, niti ono što im ne ide. Isto vrijedi i za povijesni okvir koji treba izraditi i smjestiti ih u njega.

Po dosadašnjim istraživanjima, ubojstvo hercegovačkih franjevaca 7. veljače 1945. na Širokom Brijegu, teklo je ovako.

1. Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. O svemu najbolje svjedoče jugokomunistički planovi za napad koje su izradili njihovi vojni obavještajci. Fra Andrija Nikić je te planove 1971. pronašao u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu, pa ih tamo jamačno može pronaći i Ivo Josipović, ako mu je do istine.

2. Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10 sati, a ubijanje franjevaca je počelo oko 16 sati, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora, odnosno u žaru borbe. I to Ivo Josipović može pronaći ili u rečenom arhivu ili u jugokomunističkoj literaturi, pa i u onoj njemačkoj.

Pozadina Josipovićevog napada

3. Osim civila, koji su se bili sklonili u samostanske prostore, kao vicepostulator ispitao sam i mnogo jugokomunističkih boraca koji su prodrli u samostan. Svi su potvrdili već navedeno. Ivo Josipović, očito, sve ovo nije napravio, odnosno čitao je samo literaturu jugokomunističkih komesara koji su pisali po narudžbi oblikujući neku novu stvarnost.

Hvala hrvatskom puku koji s gnušanjem odbija Josipovićeve i slične izjave i postupke. Što se više budemo borili za dobro svoje domovine, to će prije on i svi nasljednici, razasuti na raznim stranama, jednog od triju totalitarizama u suvremenom svijetu (nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam, kako je to svojom rezolucijom proglasilo Vijeće Europe) – biti gurnuti u mrak povijesti.“

U ovom tjedniku sam 15. ožujka objavio tekst – „Koja je bila uloga Mika Tripala u likvidacijama hercegovačkih franjevaca?“ Tekst je prenesen u elektronskom obliku na portalu tjednika, a preuzet je i od brojnih drugih portala. Zbog same naravi teme, tekst je izazvao poprilično zanimanje. U njemu je prenesena i izjava fra Miljenka Stojića:

„Želio bih najprije istaći da Vicepostulatura ne traži krvnike pobijenih hercegovačkih franjevaca, nego traži same žrtve. Tako je i u ovom slučaju. Međutim, uvijek se u takvim slučajevima neizostavno dođe i do povijesnog konteksta u kojemu se to dogodilo, tko je to napravio… Do sada, istina, neka prikupljena svjedočenja spominju Mika Tripala kao onoga tko je itekako sudjelovao u tim nesretnim događajima na jami Golubinka kraj Mratova, ali na povjesničarima je slijediti i taj i druge tragove da bi se na kraju otkrila prava istina…“

Nije trebalo dugo čekati pa da krene orkestrirana kampanja protiv širokobrijeških franjevaca, ali i Hercegovačke franjevačke provincije. Najprije je tjednik „Novosti“ koji izdaje Srpsko narodno vijeće, na naslovnici objavio udarni članak – „Pedofilski skandal u katoličkom dječjem domu“. Uz naslov je objavljena i fotografija fra Kornelija Kordića, kao i tvrdnje kako Katolička crkva i Franjevačka provincija devet godina zataškavaju pedofilski skandal. Priču je preuzeo portal Index i ostali mediji, pa je uskoro krenula hajka na Katoličku crkvu u BiH, posebno na Franjevačku provinciju.

Fra Stojić dirnuo u ‘osinje gnijezdo’…

Iz odgovora na navedene napade, koji je Hercegovačka franjevačka provincija dostavila medijima, razvidno je kako Provincija nije ni osnivač ni vlasnik Doma za maloljetnike u kojem se, navodno, dogodio slučaj zlostavljanja. Naime, osnivači Doma su sestre fra Kornelija Kordića koji je prozvan za neprimjeren odnos sa štićenicama Doma u Čitluku. Odmah po objavi teksta, vodstvo Provincije je pozvalo prozvanog na očitovanje.

Fra Kornelije je sve negirao, ali je Provincija sva saznanja dostavila civilnim vlastima na daljnje postupanje. Iz priopćenja Provincije je također razvidno kako fra Kornelije Kordić nije imao bilo kakvo odobrenje za rad u navedenoj ustanovi. Sada je na civilnim vlastima da utvrde, ima li u navodima srpskog tjednika „Novosti“ elemenata odgovornosti fra Kornelija Kordića…

Iako navodi o pedofiliji koje su objavile „Novosti“ djeluju zastrašujuće, malo je čudno da u istom tjednu dolaze dva velika napada na Hercegovačku franjevačku provinciju. Nekoliko dana nakon članka u „Novostima“, u „Novom listu“ se oglasio bivši predsjednik Republike i novopečeni član SDP-a, Ivo Josipović. On, ne samo da je opravdavao zločine počinjene nad franjevcima na Širokom Brijegu, već ih je prozvao i kao današnje poklonike ustaštva!? Nekoga danas prozvati ustašom ili nacistom ,znači dokinuti nad njim sve mjere zakonske zaštite građanskog društva i odobriti svaku uporabu sile u njegovoj eliminaciji, kako profesionalnoj tako i osobnoj…!

No, što je izazvalo ovakav, očito sinkronizirani, napad Josipovića i „Novosti“ na hercegovačke franjevce? Nema dvojbe kako su to bile izjave fra Miljenka Stojića o posjedovanju svjedočanstava koja kao sudionika u egzekucijama hercegovačkih franjevaca na Mratovskoj jami kod Oklaja – navode Mika Tripala. Stojić je očito dirnuo u „osinje gnijezdo“, a to gnijezdo moglo bi se nazvati i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Opravdavanje najsvirepijih zločina…

Naime, upravo je Ivo Josipović predsjednik tog Centra, a osim Josipovića u Centru su aktivne i osobe poput Gorana Radmana, Vesne Pusić, Nevena Budaka, Hrvoja Klasića, Velimira Viskovića… i mnogi drugi istaknuti članovi lijevog političkog i društvenog spektra u Republici Hrvatskoj. Svi navedeni vole za sebe kazati kako su pobornici i predvodnici demokracije i demokratskih procesa, vladavine prava i otvorenog, tolerantnog i uključivog društva.

I onda se dogodi da predsjednik jednog takvog demokratičnog društva, koje u sebi nosi naziv Centar za demokraciju i pravo, opravdava najsvirepije zločine koji su počinjeni suprotno svim idealima koje sadrži u svom nazivu. Koliko Josipovićeva izjava, pa i djelovanje, imaju veze s demokracijom i pravom, najbolje je u svom članku opisao profesor Sesardić. Možda bi prikladniji naziv Josipovićeva društva bio – Centar za staljinizam i staljinističke čistke!

Ivo Josipović je već odavno pročitana priča. Njegove ideološka baljezganja teško više prolaze i u njegovom prirodnom političkom okruženju. Ono što je zabrinjavajuće je da se ovaj propali političar ponovno vratio u SDP i da ove teme nameće s pozicije viđenijeg člana SDP-a, upravo u trenutku kada je ovu stranku preuzeo Davor Bernardić koji, ruku na srce, nema baš nikakvih dodirnih točaka s kuhinjom iz koje je ponikao Ivo Josipović. Stoga bi bilo dobro kada bi Bernardić smogao snage i osudio sramotne izjave svog novog člana.

Zanimljivo je kako je Ivo Josipović u kampanji za predsjedničke izbore posjetio samostan u Širokom Brijegu, a tom prilikom je izjavio – „Ovo je kolijevka kulture i vjere u Hercegovini s ogromnim utjecajem ne samo na Hrvate. Ovdašnja tradicija ima i europski utjecaj. Ovdje u muzeju imate neprocjenjiva blaga i bogatu ostavštinu.“ Kako je samostan u Širokom Brijegu od europske kolijevke vjere i kulture došao u Josipovićevu mozgu do rasadnika ustaštva to zna samo Ivo Josipović!

 

Željko Primorac / 7Dnevno