Da je HRT kao javni mediji u službi jedne političke opcije, i to one koja je trenutno u oporbi, pokazala je i današnja emisije Nu2 u kojoj je kontroverzni Aleksandar Stanković ugostio HDZ-ovog ministra znanosti, obrazovanja isporta Predraga Šustara.

 

Analitičari koji prate događaje u hrvatskom medijskom prostoru već prije same emisije ukazivali su kako će kontroverzni voditelj koji je nedavno izjavio da "u Hrvatskoj ima desetak proustaških medija koji lišo prolaze ispod radara i šire mržnju" u razgovoru s aktualnim ministrom insistirati na nekoliko tema - ministrovoj izjavi o evoluciji, Jovanović-Jokićevom kurikulumu, Milijanu Brkiću i Zdravku Mamiću.

I doista, gledajući ministrovo gostovanje u Stankovićevoj emisiji ispostavilo se kako je doista i bilo tako. Svi koji žele, ministrova gledišta elaborirana u emisiji mogu pogledati i do mile volje analizirati što je ministar, i o čemu, rekao.

Ipak, mnogi koji su prolongirali nedjeljni ručak, te spomenutu emisiju gledali izravno, zatekla je vijest koju je o ministrovom gostovanju emitirao HRT, nakon čega su je preuzeli i neki drugi mediji.

Prema HRT-ovim urednicima informativnog programa, najava otvaranja stručne javne rasprave o Jovanović- Jokićevoj kurikularnoj reformi je u biti ministrova poruka "kako u potpunosti podržava strategiju znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu".

>>Kurikul građanskog odgoja kao odraz nove idejnosti i partijnosti

Slušajući ili čitajući vijest kako aktualni ministar znanosti najavljujući javnu raspravu o samoj reformi, sadržaj iste unaprijed podržava stječe se dojam kako je riječ o unaprijed dogovorenoj stvari. Međutim, slušajući ministrove riječi izrečene u emisiji dolazi se do zaključak kako je rječ o otvorenoj manipulaciji koju nam iznova servira Radmanov HRT.

Ministar je naime jasnog i otvorenog stava da će se o reformi raspravljati a kakav će rezultat te rasprave biti o tome će se, sasvim je izgledno, znati na koncu te rasprave. To naravno zna i ministar, znaju i urednici HRT-a, trebali bi znati i novinari, ali iz nekih politikantskih razloga ti urednici i novinari, umjesto ministrovih, serviraju javnosti svoje osobne, ili čije već, stavove.

Trn u oku zove se Milijan Brkić

Potpuno ista metodologija manipulacije vezana je i za pokušaje kriminalizacije Milijana Brkića, izrečene od Aleksandra Stankovića, i ponovljene u vijestima. Tako nas HRT izvještava da je ministar Šustar "komentirao činjenicu da je Milijan Brkić plagirao 70 posto svog diplomskog rada".

Onaj tko uređuje vijesti na HRT-u morao bi u prvom redu znati za razliku između činjenice i sumnje. Činjenicaje naime ono što se, uz objektivan pristup koji mora biti potkrijepljen egzaktnim dokazom, može neupitno i nepobitno ustanoviti, dok je sumnja nešto sasvim drugo, a to nešto drugo treba na propisan način dokazati i pretvoriti u činjenicu. U protivnom sumnja ostaje samo i isključivo sumnja.

>>Tko su politički protivnici Milijana Brkića?

Komentirajući pitanje voditelja Ace Stankovića o navodnom prepisivanju 70 posto diplomskog rada, ministar Šustar je pojasnio da student nije sam u procesu izrade rada, istaknuvši kako je ključno osiguranje kvalitete koje će u tom procesu spriječiti bilo kakve nepravilnosti.

- Kad pogledate taj konkretan slučaj imate nekoliko razina. Imate samog studenta, imate mentora, imate povjerenstvo. Znači ima nekoliko tih razina. Ako su pravila jasna, ako se točno zna, po pravilniku, što se očekuje od završnog ili diplomskog rada - da li je to kompilatorno, u kojoj mjeri može biti, u kojem postotku, onda se ovakve stvari neće događati - istaknuo je Šustar.

Naravno, ukazao je i na ključne točke cijelog procesa, poznate svakom studentu.

- Kao mentor, vi morate pratiti aktivnosti od početka do kraja. Znači, morate pratiti sve od izbora teme, do nekog sažetka, koncepta... tako da to mora biti kontinuirano. Osim toga, stvar mora biti uravnotežena. Ne mogu ja raditi po jednim pravilima a moj kolega u sobi do na neki drugi način. To sve reguliraju mehanizmi osiguranja kvalitete. Da se to osiguranje kvalitete provodi, a mora se provoditi, onda se ovakve stvari ne bi događale i ne bi se dogodilo u neugodnu situaciju i samog pojedinca i mentore i povjerenstvo i kompletan obrazovni sustav - ocijenio je ministar Šustar.

>>Odvjetnik Farčić: Netransparentno pokretanje postupaka mimo postojanja nužne regulative nije načelo pravne države

Međutim, Aleksandar Stanković je iz elaborirane ministorove ocjene, u staroj partijskoj maniri, izdvojio jedino i isključivo "odgovornost pojedinca" i insistirao na osobnoj odgovornosti studenta, ali ne i odgovornosti mentora i povjerenstva, koji su rad pozitivno ocjenili, ili obrazovnog sustava koji nije odredio jasna pravila igre.

-Pokušajte mi konkretnije odgovoriti, da vam student dođe sa 70 posto prepisanog rada, što biste mu rekli? - upitao je općenito Aca Stanković.

Ministar je, sasvim logično, iznova općenito ukazao na odgovornost mentora po čijim se uputama diplomski ili završni rad radi.

-Ukoliko se takvo nešto dogodi, prvo ja moram reagirati kao mentor, tako da je tu stvar jasna. Ako ne reagiram kao mentor, onda ... - pojasnio je ministar Šustar.

HRT-ovo krivotvorenje vijesti

S općenitog odgovora na općenito pitanje iz domene obrazovanja, Stanković je iznenada ciljano "zabrazdio" u vode "političke odgovornosti HDZ-a", citirajući izjavu izvjesne sutkinje ali ne i pravosnažnu sudsku presudu kojom su činjenice pravno utvrđene.

- Mislite li da je Milijan Brkić kompromitirao rad vlade? - zapitao je na koncu Stanković

- Ukoliko se to utvrdi, ja se nadam da neće, onda treba razmotriti sve mogućnosti - rekao je Šustar.

Međutim, u vjestima kojima nas je u nedjelju zapljusno HRT, ministru Šustaru su dodane riječi koje nije izrekao on, nego Aleksandar Stanković.

-Ukoliko se utvrdi, onda se trebaju razmotriti sve mogućnosti. Ako se utvrdi da je plagirao, a postane ministar, to je udarac cijeloj vladi - objavio je danas HRT, tvrdeći da su to riječi ministra Šustara.

Analizirajući rečeno, nameće se zaključak da Aleksandra Stankovića i kuću za koju radi uopće ne zanima utvrđivanje činjenica, niti objektivna ocjena teme. Ne zanima ih tako niti ministrova ocjena propisa metodologije izrade diplomskih radova, ne zanima ih ni uloga mentora niti povjerenstva, ne zanima ih ni osiguranje kvalitete, ne zanimaju ih ni činjenice, ali ni načelo da je svatko nevin dok mu se na zakonom propisan način ne dokaže krivnja.

Gorana Radmana, Acu Stankovića i njihove sljedbenike isključivo zanima politička likvidacija Milijana Brkića i pokušaji dalje kriminalizacije aktualne Vlade i HDZ-a kao stranke. Današnja emisija i krivotvorene izjave koje je objavio HRT sasvim su dovoljan pokazatelj o potrebi što žurnijeg "provjetravanja" na Prisavlju i definitivnog obračuna sa kriminogenim aktivnostima koje se tamo očito događaju.

 

Tomislav Lučev