Nekadašnja rezidencija hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu prodana je u rujnu 2015. novom vlasniku, i to za 5,5 milijuna američkih dolara, što je vidljivo na javnim servisima, piše Jutarnji list.

 

Na javnim servisima isto je tako vidljivo da je država nekadašnju službenu rezidenciju veleposlanstva smještenu u atraktivnom kvartu Spring Valley prodala 2013. godine po znatno nižoj cijeni od 2,2 milijuna američkih dolara. Vidljivo je također da je novi vlasnik u preuređenje uložio znatna sredstva. No, postavlja se pitanje je li moguće da je novi vlasnik zahvaljujući renoviranju uspio povećati vrijednost nekretnine za čak 3,3 milijuna američkih dolara?!

Tržište nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama je transparentno i vrijednosti nekretnina mogu se pratiti na internet-servisima agencija, pa je na tim servisima isto tako vidljivo da je Hrvatska spornu rezidenciju kupila u siječnju 1998. za 1,3 milijuna američkih dolara. Rezidenacija je, dakle, prodana u mandatu veleposlanika Joška Pare, koji u njoj nikad nije živio, nego je ispočetka, kako su ranije pisali mediji, stanovao u unajmljenom stanu. Pokušali smo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova dobiti konkretne informacije o prodaji spomenute rezidencije, ali do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovore.

- Uskoro ćemo imati spreman odgovor - ponavljala je nova glasnogovornica MVEP-a Alenka Zelić. Novinari Jutarnjeg lista nisu uspjeli doći ni do ministra Mira Kovača, koji se nije odazivao na pozive.

>>Joško Paro - agent za nekretnine ili veleposlanik?

Tjednik Globus objavio je u listopadu 2012. članak u kojem se navodi da “hrvatski veleposlanik Paro živi u unajmljenom stanu u Washintgonu po 7000 dolara mjesečno (što je uobičajena cijena, kažu u MVP-u, za četvrt u kojoj se nalazi)”.

Globus također navodi da je rezidencija u atraktivnom kvartu “potpuno neupotrebljiva za život”.

Međutim, zanimljivo je da je u toj rezidenciji svojedobno živjela današnja predsjednicaKolinda Grabar-Kitarović, koja je u travnju 2008. otišla u Sjedinjene Američke Države kao veleposlanica.

U Washingtonu ju je, navodi se u Jutarnjem listu u siječnju 2015., “dočekala stara, oronula rezidencija, a novca za veće radove nije bilo.

Sama je popravljala staru zapuštenu zgradu, uređivala vrt oko rezidencije, kuhala za službene večere i prijeme i u tome, kažu kolege, čak i uživala”.

- U inat svima koji su me time namjeravali poniziti - izjavila je tada za Jutarnji list.

Nadalje je ispričala da su joj kolege u veleposlanstvu u tome pomagali koliko god su mogli, pa su se i diplomati i vojni predstavnici angažirali i često “zasukali rukave” kako bi sami počistili zgradu veleposlanstva, izbacili krupni otpad koji se godinama gomilao ili oličili zapuštene prostore prostorane rezidencije.

Novi vlasnik preuredio je rezidenciju te se na internet-stranicama navodi da vila ima osam soba, šest kupaonica, navode se svi detalji luksuznog uređenja, dvije garaže, bazen...

>>Veleposlanik Joško Paro na meti Uskoka

Mediji su 2014. godine pisali da je u Washingtonu, nakon prodaje ove nekretnine, poslije kupljena nova rezidencija u istom kvartu, ali stotinjak četvornih metara manja.

Prodanu rezidencija Hrvatska je kupila još 1998. za 1,45 milijuna američkih dolara u vrijeme kada je veleposlanik Hrvatske u SAD-u bio Miomir Žužul, kako su tada medijima odgovorili iz MVP-a.

Kuća je navodno od samog početka bila u lošem stanju, a objekt je izgrađen 1940. godine, te je posljednji put, prije najnovije obnove novog vlasnika, bio preuređen 1995. godine.

 

M.M.