Pokušaj konstituiranja Sabora u petak 3. prosinca po mnogo čemu će ostati zapamćen, ponajprije zbog pokušaja izbora predsjednika Sabora manipulacijom, pri čemu su Poslovnik i Ustav bili samo pomoćno sredstvo. Radilo se o krivom tumačenju Poslovnika, o režiji, a koliko uspješnoj neka prosude čitatelji.

Glavni akteri u spomenutoj političkoj predstavi koja se na kraju pretvorila u farsu bili su bivši predsjednik Sabora Josip Leko i novoizabrani zastupnik stranke Most nezavisnih lista Robert Podolnjak. Predstavu treba razumjeti s obzirom na poruku u odnosu na buduće događaje koji će uslijediti kroz nekoliko tjedana.

Radilo se dakle o prvorazrednoj političkoj manipulaciji o čijim bi se pogubnim posljedicama - da je manipulacija - moglo samo naslućivati.

Stoga je korisno iznova 'vratiti film' i jasno predočiti argumente koji ukazuju da su ideolozi razvaline i njihovi stranački najamnici u SDP-u spremni primijeniti ne samo lukavstvo nego i drsku obmanu da bi se domogli stolice vlasti.

Početak zasjedanja osmog saziva Sabora

Osim novoizabranih zastupnika Sabornicu su napunili uzvanici, gosti, šarolika svita. Sjednicom je predsjedao Josip Leko, bivši predsjednik parlamenta.

Činjenica da je na početku zasjedanja Osmog saziva sabora izostala državna himna bila je znakovita.

Nakon što je nerazgovijetno i nerazumljivom dikcijom izgovorio, bolje reći isfrfljao desetak pozdravnih rečenica i konstatirao da je prema evidenciji prisutan 151 novoizabrani zastupnik, predsjedavajući Josip Leko je ustvrdio da Mirko Rašković 'koji je podnio ostavku na dužnost zamjenika župana s danom konstituiranja Sabora nema pravo glasa'. Potom se pozvao na članak 5. Poslovnika hrvatskog Sabora (prema kojemu pravo podnošenja prijedloga za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici ima najmanje jedna trećina zastupnika) i konstatirao da postoji jedan prijedlog.

Odmah je pozvao predlagatelja da ako želi obrazloži prijedlog.

No, nitko se nije javio da bi obrazložio prijedlog pa je u tome momentu zastupnik Davorin Mlakar u ime kluba HDZ-a zatražio stanku od petnaest minuta. No, od stanke nije bilo ništa.

JOSIP LEKO: Poštovani kolega, klub HDZ-a … niti je Sabor konstituiran, niti klub HDZ-a.

IVAN ŠUKER: (iz klupe): 'Možemo li tražiti kao zastupnici?'

JOSIP LEKO: 'Nije još ni otvoren dnevni red kamo li … mi idemo dalje … molim vas lijepo … riješili smo to … da li netko … ponavljam, da li netko od predlagatelja … ne želi. Molim, otvaram raspravu. A, ispričavam se, pročitat ću prijedlog.

(Nakon što je na jedvite jade pročitao tekst prijedloga prema kojemu 55 zastupnika potpisima predlažu Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora, Leko je otvorio raspravu.

JOSIP LEKO: 'Otvaram raspravu'.

Nastaje muk. Zastupnici se meškolje, pogledavaju jedni druge, okreću se tamo - ovamo. Muk traje punu minutu i pol. Leko se došaptava s tajnicom, govori sebi u bradu, nastavlja …

JOSIP LEKO: Poštovani zastupnici i zastupnice … čekamo da svi zastupnici dobiju na klupe prijedlog … kako bi bili u materijalnom obliku … mogli vidjeti o kome se radi i tko je predlagatelj. Dozvolite mi dok čekate to da vam se obratim kao predsjednik hrvatskog Sabora u ovoj prilici. Dakle voljom građana … (nastavlja čitati s papirića)

KOMENTAR (I. M. B.): Nitko od zastupnika nije uočio da je Leko otvorio raspravu prije nego su dobili materijal o kome će raspravljati! U biti, oni toga trenutka nisu imali o čemu raspravljati. Ne znajući što slijedi zbunjeni zastupnici su samo šutjeli. Kasnije kada su shvatili o čemu je riječ i tražili riječ Leko je tvrdio da je rasprava gotova … 'jer se nitko nije javio za riječ'.

Potom se Leko novoizabranim zastupnicima obratio s petnaestak fraza o principima demokracije (onako kako ih vidi društveni pravobranitelj samoupravljanja), koje nisu imale nikakve veze sa samom sjednicom. Međutim, tek će kasnije - nakon završetka sjednice u kontekstu izjave Zorana Milanovića o tehničkoj vladi s mandatom od četiri godine - slijedeći dio Lekinog istupa postati važan i znakovit:

JOSIP LEKO: 'Još bih htio dodati da cijeli proces izbora nije demokratski iscrpio sve mogućnosti. Želim Vam da u skladu s ovim odlučite o predsjedniku hrvatskog Sabora. Molim … jeste li konzultirali prijedlog? Glasujemo elektronički. Možemo li pristupiti glasovanju? Molim zastupnice i zastupnici da u utor koji imate na svom sjedalu, sjedištu, umetnete karticu, kartica je sa brojem povezana s vašim imenom kod registracije. Time ćete stisnuti gumb, time ćete stisnuti gumb koji vam odgovara, dakle ZA ili PROTIV i odlučiti o izboru predsjednika hrvatskog Sabora …

Iz ove intervencije je jasno da je Leko prešao na sam čin glasovanja i to žurno, gotovo na prepad … Zastupnici HDZ-a negoduju, zastupnik Ivan Šuker traži riječ, no predsjedavajući mu ne da pravo govoriti.

JOSIP LEKO: 'Gotovo je … ne … zatvorili smo raspravu, molim vas … dao sam raspravu, nitko se nije javio … nemojte vikati, samo nemojte vikati, to nije praksa u hrvatskom Saboru. Ovdje je vrhunsko pravilo Poslovnik i Ustav. To je majka i 'ćerka demokratskog načela vladavine prava.

JOSIP LEKO: 'Imamo povredu poslovnika, poštovani zastupnik Branimir Glavaš

KOMENTAR:Leko je predmnijevao da bi Glavaš mogao imati neku usputnu primjedbu, nije dao riječ Šukeru nego Glavašu. Ovo je bio ključni trenutak u kojemu se scenarij brzopoteznog izbora Podoljnjaka počeo urušavati. Uslijedila je Glavaševa intervencija za koju će Leko - zatečen i iznenađen kao i mnogi drugi u sabornici - reći da nije po poslovniku, ali nije imao drugog izbora nego prozvati predloženog kandidata na očitovanje.

BRANIMIR GLAVAŠ: Gospodine Predsjedniče, ja mislim da kandidat kojeg ste predložili prvo se treba očitovati da li pristaje, ili ne pristaje, da li prihvaća kandidaturu ili je ne prihvaća. Ne možemo glasovati o nečemu da ne čujemo čovjeka da li prihvaća tu kandidaturu.

JOSIP LEKO: To nije predviđeno poslovnikom, a kandidat je tu prisutan i ima … siguran sam … da … da zna izraziti svoju volju, a siguran sam da su ga konzultirali i oni koji su stavili potpise za njega … pa ja podrazumijevam da on to sve zna … Još jedna povreda poslovnika … izvolite kolega Podolnjak … kandidat .

ROBERT PODOLNJAK: Gospodine predsjedniče hrvatskog Sabora … kao što je rečeno u ime kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista … mi smo rekli da ćemo prihvatiti kandidaturu za predsjednika hrvatskog Sabora ukoliko ona bude podržana od dvije najveće političke opcije koje imaju svaka više od trećine hrvatskih zastupnika i mi u ovom trenutku zapravo ne znamo da li je to činjenica, budući da se o tome nije izjasnila većina, zastupnici … odnosno predstavnik kluba Domoljubne koalicije. Očekujemo da se i oni o tome izjasne i ukoliko su i oni za prijedlog koji je preduvjet, u tom slučaju ja osobno prihvaćam kandidaturu i glasat ćemo za navedeni prijedlog ukoliko je to i prijedlog i stav zastupnika Domoljubne koalicije. Hvala lijepo.

KOMENTAR: Zanimljivo. Iako je Podoljnjak u svome očitovanju spomenuo klub zastupnika Mosta, Leko nije na isti način reagirao kao na ne/postojanje kluba zastupnika HDZ-a. Podoljnjak uz to tvrdi da će u slučaju da glasaju zastupnici HDZ-a glasati i zastupnici Mosta. Znači da je za tu situaciju postojao prethodni dogovor Mosta i SDP-a.

JOSIP LEKO: Poštovani zastupniče, prijedlog je upućen u skladu s poslovnikom hrvatskog Sabora. Podijeljen je zastupnicima i sve što ovdje možemo tražiti je da se zastupnici izjasne. Ako imate nekih drugačijih potreba, to vam ja ne mogu udovoljiti. Ja vam ne mogu udovoljiti da sada otvaramo raspravu ko će koga … svako ima vlastitu odgovornost i svako po svojoj savjesti odlučuje. Ovdje nema imperativnog mandata. To ste morali dogovarati prije … sve.

KOMENTAR: S kim je to Podoljnjak morao dogovoriti sve? S pedesetpetoricim potpisnika prijedloga, znači s SDP-om i/Ili sa zastupnicima Mosta?

JOSIP LEKO: Povreda poslovnika, Ivan Šuker.

IVAN ŠUKER: Poštovani gospodine predsjedniče, dragi kolegice i kolege, s obzirom da je uobičajeno pravilo bilo u ovome Saboru da prije konstituirajuće sjednice … su se našli predstavnici političkih opcija i dogovorili se oko tehnike kako će teći ova sjednica, prvi je puta, a sada je evidentno zbog čega, jer se želi ispod žita nešto napraviti, to pravilo prekršeno. Tako da niti kolege koje su u Saboru nekoliko puta, a osobito mlađe kolege naprosto ne znaju kako se postaviti u ovoj situaciji. Digao sam povredu poslovnika iz razloga što nam kao izabranim zastupnicima u hrvatskom Saboru niste dozvolili da govorimo. I nije dobro da se na ovakav način odgovorili novoizabranom kolegi Podolnjaku jer vi kao predsjedavajući ste mu trebali pomoći da razriješi ovo, a ne da je zahtjev podnesen u ime … po poslovniku … jer pogledajte kolegice i kolege, vrlo interesantno da ovaj prijedlog nisu potpisali zastupnici sa liste s koje je gospodin Podolnjak izabran za hrvatski Sabor. To najbolje govori o tome što se danas želi napraviti na ovoj konstituirajućoj sjednici. Hvala lijepo.

JOSIP LEKO: Poštovani zastupniče, to nije povreda poslovnika. Tko će potpisati tko neće, to nije … svi zastupnici u hrvatskom Saboru mogu potpisati za bilo koga. To vi znate, nije vam ovo prvi put. Šime Petrina zastupnik.

KOMENTAR: Leko proziva Šimu Petrinu, a zapravo se radi o Stipi Petrini.

STIPE PETRINA: A još se gospodin Podolnjak nije izjasnija je li on prihvaća ili on ne prihvaća. Prihvaćanje kandidature za predsjednika Sabora ne može biti po poslovniku uvjetovano. Dakle, ja predlažem da gospodin se očituje. On ne može uvjetovati to. Dakle, da reče je li on prihvaća da ga je jedna trećina predložila za predsjednika hrvatskog Sabora ili on ne prihvaća. Hvala.

KOMENTAR: Petrina u biti pomaže Leki tvrdeći da Podoljnjak ne može kandidaturu ničim uvjetovati vjerojatno s ciljem da se u daljnju raspravu ne uvlače drugi zastupnici i da se otpočne s postupak glasovanja.

JOSIP LEKO: Povreda poslovnika, Davorin Mlakar.

KOMENTAR: U HDZ-u su shvatili da je šutnja zastupnika Mosta više nego znakovita i da je predstava s izborom predsjednika Sabora otišla predaleko i da je njihovo odustajanje od Reinera kao kandidata bio bezrazložan kompromis pa su se odlučili razriješiti postojeću situaciju na slijedeći način.

DAVORIN MLAKAR: Poštovani gospodine predsjedavajući da ste mi sukladno poslovniku omogućili stanku koju sam tražio nešto od ovoga smo mogli izbjeći. Na isti način kako tumačite trajanje mandata svih saborskih zastupnika pa i svoj vlastiti, da traje do konstituirajuće sjednice i konstituiranja novog Sabora, tako onda traje mandat radnih tijela kojima niste omogućili da se izjasne o prijedlogu o kojemu ste nam dostavili na klupe. Da smo imali prilike govoriti izbjegli bi smo vjerojatno neugodne situaciju u koju nas dovodite pogrešnim i zlonamjernim tumačenjem poslovnika koji je sam po sebi dovoljno kontradiktoran a neću uopće govoriti o tome tko i kome ste priznali pravo glasa na konstituirajućoj sjednici kršeći poslovnik ovog istog doma. Stoga vam možemo sada reći i bez stanke – mi nismo za prijedlog kojeg ste stavili na klupe.

JOSIP LEKO: Hvala lijepa. Opet radi svih vas zastupnika i uzvanika i hrvatske javnosti … ja jako uvažavam vaše mišljenje, ali ovaj put se ne slažem s njim, ne slažem se s njim, evo sad ću vam reći zašto. Zato što je praksa da se u hrvatskom Saboru novi saziv konstituira svojom voljom. I uvijek su politički akteri dolazili sa prijedlozima koji su bili definirani. To ste mogli i sada i ja bih bio sretniji da je došao definiran prijedlog, jedan, dva, tri … i za radna tijela, ali to nije moja uloga. Moja uloga je da poštujem Poslovnik i Ustav. I samo oko toga vodim brigu danas. I uvijek. Poštovani zastupnik Robert Podolnjak.

PODOLJNJAK: Gospodine predsjedniče hrvatskog Sabora, zahvaljujem na potpori onih zastupnika koji su me predložili ali, kao što sam više puta rekao, ja ću taj prijedlog prihvatiti samo u slučaju ako bude rezultat konsenzusa u hrvatskom Saboru, jer moja stranka ima svega petnaest zastupnika i zbog toga inzistiramo na konsensusu. Budući da ga u ovom trenutku nema ja moram otkloniti prijedlog kandidature za predsjednika.

JOSIP LEKO: Možete li izravno reći da ne želite biti … povlačite kandidaturu …?

PODOLJNJAK: Dakle … povlačim kan … dakle … otklanjam … da, da, da … ne prihvaćam u tom slučaju …

JOSIP LEKO: Molim vas lijepo, dozvolite, gotovo je. Poštovani zastupnik Podolnjak nije prihvatio kandidaturu skupine zastupnika hrvatskog Sabora … time, ovu sjednicu moram prekinuti i zakazati nastavak kad se skupi većina koja će moći predložiti izbor predsjednika hrvatskog Sabora, nadam se i Vladu Republike Hrvatske. Hvala vam lijepa.

Time je sjednica u pokušaju izbora predsjednika završila.

Izjave sudionika i scenarij puča

Nakon sjednice neki od zastupnika su komentirali neuspjeli pokušaj izbora predsjednika sabora. Branimir Glavaš je bio nedvosmislen:

- Taj kandidat (Podolnjak) je rekao da povlači kandidaturu. Dakle, očito je da je on imao nekakav dogovor s predlagačima. To mu je izbjeglo, omaška, ali je jasno da je imao dogovor.

Koji je pak razlog Milanović-Kotromanovićeva slavodobitnog pozdrava odmah nakon sjednice? Jedini bi razlog mogao biti činjenica da je sjednica prekinuta i da njihov naum nije uspio ali - slaveći neuspjeh kao uspjeh - pred kamerama su željeli pretvoriti u psihološku prednost. Visoki predstavnik SDP-a za pitanja procedure Peđa Grbin, tu je slavodobitnu gestu tumačio na domišljat način. Kaže, Milanović i Kotromanović su u Saboru slavili dobro obavljeni posao nabavke oružja u Americi.

Mediji su prenijeli i izjavu i Zorana Milanović koja u sebi krije scenarij puča. On kao i drugi SDP-ovi tumači Ustava i procedure pridaju predsjednici Republike dȅklaratīvnu funkciju. Kao da sve svoje buduće poteze želi legitimirati i legalizirati, Milanović je doslovno izjavio:

- Mi ne možemo dopustiti da u Hrvatskoj … a nije bezvlađe, ta zemlja ima Vladu, može imati mjesecima na ovaj način … A novi izbori su mogući samo ako tako Sabor odluči. Ustav je tu nedorečen. Ako se Sabor konstituira, vjerujem da hoće, Sabor može prestat postojat samo ako tako sam odluči, ako se raspusti. Četiri godine mi možemo na ovakav način funkcionirati kao manjinska Vlada. To nije dobro, ali Europa takvih primjera ima masu. Ako se Sabor ne konstituira, ustavotvorac o tome nije ništa rekao, jer je vjerojatno računao na zdrav razum i odgovornost ljudi koje je izabrao i kojima nitko ne može reći što da rade, ni predsjednik Vlade, ni predsjednik Države. Tako u tom trenutku predsjednik države nema nikakvu ulogu, a naročito kad se Sabor konstituira. Onda treba tražiti mandatara, dok nitko ne dobije mandat, nikakvi rokovi ne počinju teći. A kad netko dobije mandat, tko ima 76 i više potpisa taj je već premijer. Mada to predsjednik i ne zna.

Drugim riječima, ako pregovori velikih koalicija s Mostom ne rezultiraju dogovorom i ako budući izbori budu neminovnost, Milanović daje do znanja da je uloga predsjednice u tome slučaju sporedna, da ona nema nikakvih ovlasti i da ne može imenovati privremenu Vladu i da ne raspisuje izbore, nego da tehnička vlada kojoj je on predsjednik može trajati i četiri godine.

Što je to nego nagovještaj puča?

Prijedlozi Mosta koji bi doveli do općeg konsenzusa su izvan svake logike. Most kroz nelogične prijedloge zapravo spašavaju vlastitu poziciju jer su skupina nastala na pukoj negaciji HDZ-a i SDP-a ponajprije, a sada tu negaciju taktiziranjem i političkom alkemijom uz podršku medija žele pretvoriti u potvrdu, pače kao jedinu opciju opstanka i reformi. Teško da će u tome uspjeti.

Ni Milanovićev scenarij prema kojemu bi spriječio Predsjednicu da iskoristi svoje ovlasti u slučaju parlamentarne krize neće uspjeti. Preostaje mu pomiriti se s činjenicom da će morati napustiti Banske dvore. A hoće li biti ponovo premijer, ovisit će samo o zakonskoj proceduri i izborima, o samovolji ni u kom slučaju.

 

Ivan M. Ban