Europska komisija pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini da zatvore migrantski kamp Vučjak kod Bihaća te da što prije riješe probleme prouzročene velikim priljevom ilegalnih migranata u tu zemlju, javlja HRT.

- Mnogo smo govorili o Vučjaku, no šokantno je vidjeti kako to u stvarnosti izgleda. Ovo mjesto migrantima očito ne može pružiti ni osnovni smještaj ni ostale usluge. Ponovit ću, ovaj kamp se mora zatvoriti i treba se pronaći alternativni smještaj, kaže Michela Matuella, predstavnik Europske komisije koji je posjetio Vučjak.

Europska unija osigurala je Bosni i Hercegovini u proteklih godinu i pol 36 milijuna eura za otvaranje novih prihvatnih centara i proširenje kapaciteta, no upozorava da ne mogu činiti ono što je dužnost lokalnih i državnih vlasti. Ne bude li bolje suradnje s vlastima u BiH, Bruxelles prijeti ukidanjem financijske pomoći.

- Osim zdravlja, ovdje im je ugrožena i sigurnosti. Temperatura je još blaga, no kada dođe zima, a to će se dogoditi vrlo brzo, bit će teško. Ova lokacija nije pogodna za boravak izbjeglica i migranta tijekom oštrih zimskih uvjeta, ističe Martin Taschner, iz Općeg ravnateljstva za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći (ECHO).

Vučjak je neprikladan i zbog činjenice da se nalazi na bivšem odlagalištu, a uokolo je minsko polje iz vremena rata u BiH. No taj kamp nije jedini problem u Unsko-sanskom kantonu preopterećenom migrantima i izbjeglicama koji u BiH dolaze iz Srbije.

Nešto ranije, državne vlasti pokušale su migrantski kamp smjestiti u podrućju između Bosanskog Grahova i Livna, ali su tamošnje lokalne vlasti odbile takvu mogućnost.

Tuzlanski i Sarajevski kanton također se protive prijedlogu da se migranti presele u bivše vojarne u Blažuju i Ljubačama. Tvrde da s njima nitko nije razgovarao o tome.

Traže da se migranti i izbjeglice ravnomjerno raspodjele po cijeloj BiH. Prema policijskim podacima, u toj je zemlji službeno registrirano 5200 migranata.

 

M.M.