ISTAKNUTE VIJESTI

Nakon što je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo upozorio Vladimira Šeksa da bi mogao biti izručen nekoj državi ako se zakonski vremenski ne ograniči otkad se u Hrvatskoj primjenjuje ueuropski uhidbeni nalog, reagirao je prozvani Šeks. Nazvavši Nobila glasnogovornikom SDP-a, Šeks je kazao da se Perkovića danas ne štiti radi njega samoga nego da žele zaštititi stari sustav i one preživjele pripadnike iz starog sustava koji su na bilo koji način sudjelovali, odobravali i pomagali jugoslavenski državni komunistički terorizam koji je izvodio i političke likvidacije u inozemstvu, uglavnom protiv hrvatskih političkih emigranata.

U intervjuu za Večernji list Vladimir Šeks je rekao kako Nobilo nastupa kao glasnogovornik SDP-a, te opovrgnuo navode kako bi on mogao biti ugrožen zbog europskog uhidbenog naloga.

- Činjenica je da sam na listi Suda za ratne zločine Srbije, tamošnjeg tužiteljstva, Amnesty Internationala... Tako sam najpogodnija meta jer protiv mene je još 1992. pred Vojnim sudom u Beogradu podignuta optužnica zbog poticanja na genocid i pobunu. Tu su optužnicu preuzeli srbijansko tužiteljstvo i sud, za mnom je raspisana tjeralica nakon što mi je 1992. određen pritvor, i sad Nobilo ponovno iznosi konstrukciju da bi Savo Štrbac iz Veritasa ili netko drugi sličan mogao nagnati pravosudne vlasti, recimo njemačko tužiteljstvo, koje bi mu povjerovalo te bi se tada išlo na otvaranje istrage i traženja uhidbenog naloga protiv mene. Zato je pravo pitanje, zašto baš mene? Jer nemaju drugoga, imaju samo mene kao specijalnu metu.

Šeks tvrdi da su njegovi prijepori s Nobilom započeli u travnju 1992.  kada  je imenovan za glavnog državnog tužitelja.

- Tada sam kontrolom spisa zatekao predmet koji je Nobilo kao zamjenik okružnog javnog tužitelja Zagreba potpisao 18. studenoga 1991. godine, kada je odbacio kaznenu prijavu koju je policija podnijela protiv visokih časnika JNA. Policija ih je prijavila zbog uloge JNA u Đakovu, kada je došlo do sukoba između branitelja i JNA. Tada su zapovjednici JNA iz vojarne zapovjedili da se neselektivno tuče po gradu, što je izazvalo žrtve, bilo je poginulih i ranjenih te materijalne štete. Nobilo je odbacio tu prijavu s obrazloženjem da je to bio rat, sukob dviju zaraćenih strana, i da se JNA sasvim legitimno mogla braniti, te da je to što je počinila sasvim legitimno u ratu. I, zanimljivo, prijava je odbačena na dan pada Vukovara – kaže Šeks ističući kako je Nobilo s drugima pripremao montirani proces protiv Tuđmana, njega i ostalih.

Tvrdi da je Nobilo sudjelovao u provedbi plana zajedno s KOS-om JNA.

- Taj je plan do u detalje bio razrađen i samo se čekalo zeleno svjetlo vrha partije u Zagrebu. Ako se izjalove uhićenja Tuđmana, mene i drugih, drugi dio plana pretpostavljao je uključivanje u akciju vojne kontraobavještajne službe JNA, KOS-a, i na kraju našu fizičku likvidaciju. Nobilo je savršeno sve znao jer je bio jedan od ključnih ljudi u tom planu. On je za bivšeg režima u javnom tužiteljstvu bio zamjenik Okružnog javnog tužitelja za Zagreb, i kao takav dobio je povjerenje da zastupa optužnicu protiv Andrije Artukovića – izjavio je Šeks.

Budući da u  u siječnju 1991. nije došlo do vojnog udara i udara, sve je, ističe Šeks, palo u vodu. Ivica Račan je, tvrdi, to znao ali nije odobrio jer je znao da su Tuđman i HDZ politički vrlo snažni te da bi pokušaj njihovog uhićenja i suđenja izazvao revolt u Hrvatskoj. Ali glavni razlog bilo je njegovo neslaganje s nasilnim svrgavanjem demokratski izabrane vlasti.

- Mozak plana bio je u CK SKH. Mozak su bili pripadnici poznate grupe 'Labrador'. U Saboru je tada bilo nekoliko vrlo aktivnih pripadnika te skupine – kaže Šeks.

Na pitanje  tko je sve štitio Perkovića, Mustaća, Manolića, Boljkovca i zašto, Šeks je odgovorio da je Tuđman do zadnjeg dana govorio da je lustracija provedena kroz Domovinski rat i stvaranje hrvatske države.

- On je smatrao da je lustracija provedena za one koji su djelatno sudjelovali u stvaranju i obrani Hrvatske i koji su svoja znanja i potencijale iskoristili u korist Hrvatske. Tuđman do svoje smrti nije bio za otvaranje postupaka protiv pripadnika bivšeg sustava – ističe Šeks.

Tvrdi kako se Perkovića danas ne štiti radi njega samoga nego da žele zaštititi stari sustav i one preživjele pripadnike iz starog sustava koji su na bilo koji način sudjelovali, odobravali i pomagali jugoslavenski državni komunistički terorizam koji je izvodio i političke likvidacije u inozemstvu, uglavnom protiv hrvatskih političkih emigranata.

Na pitanje vezano za promjenu Ustava, istaknuo je kako je on osobno za to, a vjeruje da će i stranka to podržati.

- Neka drugovi iz SDP-a vrlo jednostavno učine, jedna petina zastupnika treba predložiti promjenu ustava, i da se nezastarijevanje odnosi na zločine u skladu s Deklaracijom o osudi zločina komunističkog režima. Za ubojstva nakon 1990. ne treba mijenjati Ustav jer za njih zastara nije nastupila. No ne treba miješati politički motivirana ubojstva koja su bila dio sustava bivšeg komunističkog režima s pojedinačnim ubojstvima nakon 1990. koja nemaju veze s tadašnjom politikom i političkim sustavom – zaključio je Vladimir Šeks.

 

M.M.