ISTAKNUTE VIJESTI

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i posljednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFR) Jugoslavije, Stjepan Mesić, kazao je za agenciju Anadolija (AA) kako je Jugoslavija 90-tih, uoči krvavih ratova i agresije, mogla postati članica Europske unije (EU), ali da je to svojom politikom spriječio bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.


Komentirajući izjavu čelnika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je za njemačku tv postaju ARD kazao da mu kao nekome tko se sjeća "jedne divne zemlje koja se zvala Jugoslavija, obavezno dolazi pomisao i pitanje što nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja ući u EU", Mesić se, sasvim očekivano, složio da je SFRJ, pod njegovim, Markovićevim, Lončarovim i Kadijevićevim vodstvom, zaista mogla postati članica EU.

>>Dodik za ARD: Mogli smo svi kao Jugoslavija ući u EU

''Jasno da smo mogli. Budući da sa onim modelom federacije Jugoslavije nitko nije bilo zadovoljan, trebalo je postići novi politički dogovor. To je značilo, ako ne može federacija, onda može konfederacija na rok od tri do pet godina, a nakon toga, ako vidimo da stvari funkcioniraju, možemo mi prolongirati konfederalni ugovor. A ako ne, svatko ide svojim putem. A cilj je Europa. To se moglo. Međutim, Milošević nije htio ni federaciju, niti konfederaciju. On je želio na ruševinama Jugoslavije stvoriti veliku Srbiju! Varao je svijet da se bori za Jugoslaviju jer je na taj način dobivao međunarodnu podršku, a Srbe je varao time da će svi živjeti u jednoj državi. To sve skupa je za nas bilo tragično. To je sve skupa završilo katastrofom'', naglasio je Mesić za agenciju Anadolija.


R.H.