ISTAKNUTE VIJESTI

„Hrvatska je ušla u Europsku uniju temeljem jasne obveze da će poštivati i povinovati se cjelovitom EU zakonodavstvu. Jednostrana izmjena jednog od najvažnijih europskih zakona i to samo par dana prije primanja u Uniju zato nije samo ozbiljna povreda zakona. To je ozbiljna povreda povjerenja ukazanog od strane svih ostalih 27 članica unije i institucija EU.“, kazala je Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije zadužena za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo u ekskluzivnom interviewu za danas.net.hr.


Viviane Reding, doktorantica Sorbonne i bivša novinarka, koja je u politici je od 1979. godine, smatra da se „lex Perković“ mora povući.

-„To se mora smjesta ispraviti, inače bi odnosi između Hrvatske i ostatka Unije mogli godinama biti opterećeni. Dala sam vrlo jasno do znanja da će Europska komisija, ukoliko se vlada ne obveže na nužne zakonodavne izmjene kako bi implementirala Europski uhidbeni nalog, ispitati sve načine djelovanja koji su joj na raspolaganju.“, poručila je Reding.

Potpredsjednica Europske komisije, koja je osobno vodila pregovore o poglavlju 23., najavila je oštre postupke ukoliko Milanovićeva vlada ostane na sadašnjim pozicijama.

„To uključuje i Članak 39. Hrvatskog pristupnog ugovora koji je poznat i kao "klauzula za zaštitu sloboda, sigurnosti i pravde" prema kojoj Komisija smije poduzeti "primjerene mjere u slučaju ozbiljnih nedostataka" u transponiranju zakona u ovom području. Takvom primjerenom mjerom zasigurno se može smatrati specifičan mehanizam izvještavanja kojim bi se osiguralo da Hrvatska konačno ispunjava svoje domaće zadaće. To također može uključivati i suspenziju financijskih instrumenata, što bi značilo da bi Hrvatska mogla imati ograničen pristup sredstvima iz EU fondova. Nadalje, vjerujem da će ovaj incident vrijedan žaljenja dati obilnu municiju onima koji zastupaju stav kako još uvijek vrijeme nije sazrelo za raspravu o ulasku Hrvatske u zonu Schengena. Pravni stručnjaci komisije trenutno ispituju točne korake koji bi se mogli poduzeti ustraje li Hrvatska na svojim pozicijama.“, kazala je Viviane Reding.

I unatoč činjenici što pripada grupaciji Europske pučke stranke, tvrdi da bi isto postupila da je u Hrvatskoj na vlasti netko drugi.

„Budući da sam povjerenica Europske komisije za pravosuđe moja uloga nije zauzimanje strana, niti mi je to namjera. Ono što želim osigurati jest da europski zakon - u ovom slučaju Europski uhidbeni nalog - bude korektno implementiran. Ovo se odnosi na svaku članicu EU i svaku vladu - bez obzira tko je na vlasti“, zaključila je Reading.


R.Horvat