ISTAKNUTE VIJESTI

Pod naslovom „Ministar Matić: Dostojno ćemo obilježiti grobove žrtava 2. svjetskog rata“ objavljeno u Večernjem listu više je nego bilo koja ideološka manipulacija. U vijesti stoji: „Ministar branitelja Predrag Matić u zgradi Hrvatskog državnog arhiva otvorio je izložbu idejnih likovnih i urbanističko-arhitektonskih rješenja spomen-obilježja za groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Na natječaj raspisan u kolovozu pristiglo je 30 radova a prvu su nagradu, "tešku" 40.000 kuna, osvojili Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann iz arhitektonskog studija x.3.m. Ministar Matić je izjavio kako se uspjelo dobiti najbolje i najprimjerenije rješenje radi dostojnog obilježavanja groblja žrtava Drugog svjetskog rata i očuvanja spomena na stradale.“

Ministar Matić upravljen Ivicom Grujićem i njegovim satelitima, nažalost prema posljednjim svojim rezultatima još jednom ubija žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Nagrade su najobičnija laž, farsa, skrivanje istine!

Iskapanjem posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Tupala na području Otočca Matić i Grujić pokazali su da im nije ni do čega stalo doli do zaštite komunističkih zločina. Dan uoči proslave ZAVNOH-a poslali su bager da vadi kosti iz masovne grobnice. Policijsko osiguranje na čelu s načelnikom otočačke policije čiji je djed u toj istoj masovnoj grobnici (op.ur. koji moral?) i Mirom Landekom nisu dopuštali pristup rodbini, a niti novinarima. Ako se radi po zakonu – zašto se to skriva od novinara? Pa novinari su uvijek pratili ekshumacije!

Na toj masovnoj grobnici jasno su stajala dva križa s popisom žrtava i ne može nitko reći da su to NN žrtve pod kojim su ih imenom pokopali u otočačkom groblju i to pod žrtve Drugog svjetskog rata. Njih su ubili komunisti u rujnu 1946. Rat je tada završio. A laži Matićeve i Grujićeve nisu prestale! Razbacane kosti, policijsko osiguranje, bageri, nepoštivanje rodbine niti procedure ekshumacije – upućuju da je nekome stalo da ga se zaštiti i svrati pozornost sa svoje prošlosti. Tu se nameće niz pitanja: prvo tko je ministar Matić?

Što je radio Grujić prije rata u osječkom MUP-u i kojim je odjelom upravljao? Grujić je ključna osoba bliska Josipu Perkoviću, a povezana s hrvatskom crninom koju i danas provodi.

Zar je to demokratska Hrvatska? Što tu radi naivni Landeka?

Ako su u pravu – neka sebi postave pitanje – kako bi se osjećali da netko ruje po grobovima njihovih očeva, majka, djedova, sestara, baka? Na primjer, da im skine spomenik, premjesti kosti… i stavi križ pred župnu kuću… Još jednom su nastojali poniziti žrtve, ali ponizili su i razotkrili sebe. Kako kaže Tin Ujević: „Za život nije, za pokoj nije, cvijet što nema korijena…“

Upravo s tim primjerom treba ići na najviše svjetske i europske institucije, rodbina mora podnijeti tužbe ako im je stalo do njihovih najmilijih, jer komunisti ubijaju dvaput. I živoga i mrtvoga! I rodbinu i dostojanstvo! Kad već žele bankrot Hrvatske, neka plate i gaženje dostojanstva ljudske žrtve.


M. Sertić

Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet

-Vjernici župe Sinac prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina otkopavanja žrtava komunističkog nasilja u Tupalama

-Vlč. Smiljanić o ekshumaciji na Tupalama: Pod izgovorom sudskog naloga nije mi dozvoljeno da se pomolim za žrtve