ISTAKNUTE VIJESTI

HSP-Ante Starčević uputio je Gradskom vijeću grada Velike Gorice zahtjev kojim se traži preimenovanje tamošnjeg trga maršala Tita.


Zahtjev u kojem navode, kako je Hrvatska samostalna i demokratska država osudila svaki oblik totalitarizma, te kao takav i komunizam koji je vladao na ovim područjima niz godina, javlja Turopoljka portal.

Mnogi i danas pokušavaju pod terminom „antifašizma“ obraniti lik i djelo Josipa Broza Tita, kaže se u zahtjevu.

-Međutim, činjenice i realnost ipak govore da je upravo Tito bio vođa i čelnik komunističkog režima i pod njegovim vodstvom su učinjeni mnogobrojni zločini (ne samo hrvata), Križni put, Bleiburg, Goli otok gdje je stradalo više od  300 000 ljudi i mnogi drugi koji su se usudili govoriti protiv takvog partijskog sistema – stoji u zahtjevu HSP-a AS.

Poručuju također da je iznimno zabrinjavajuće da neke udruge i aktivisti pokušavaju stvoriti „brend“ Tita u Hrvatskoj, kao nešto pozitivno i sredstvo promocije Republike Hrvatske  u svijetu.

-Europska unija je osudila totalitarne sisteme pa i komunizam, a Tito je proglašen jednim od najvećih zločinaca ovih prostora 20. stoljeća. Mislimo da niti jedna država članica sigurno ne bi dopustila veličanje takvih osoba u svojim državama, a kamoli „brendiranje“ – stoji također u zahtjevu HSP-a AS upućenom Gradskom vijeću grada Velike Gorice.

Stav HSP AS-a je da ovakva osoba nije zaslužila nositi ime jednog trga.

- Naprotiv, danas, nakon toliko godina naše samostalnosti, krajnje je vrijeme da se naziv TRG MARŠALA TITA PROMJENI – stoji u zahtjevu HSP AS kojeg potpisuje predsjednica Vlatka Kovač u kojem ujedno predlažu novi naziv “TRG HRVATSKIH BRANITELJA”

R. Horvat