U konkurenciji pet pristiglih radova Ocjenjivači sud Udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) godišnju nagradu za najbolji novinarski rad u 2020. dodijelio je istaknutom novinaru i uredniku Siniši Kovačiću, a posebno priznanje za publicistički rad uglednom književniku i publicistu Davoru Velniću. Nagrada za životno djelo dodijeljena je dugogodišnjem uredniku Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću.

U Ocjenjivačkom sudu bili su novinari Tanja Baran (predsjednica), Dubravka Vukoja i Vanja Vinković (članovi).

Odlukom Tajništva HNiP-a za predan i ustrajan rad zahvalnicima su nagrađeni članovi HNiP-a; Dubravka Vukoja, Ivona Zadro, Nikola Šimić Tonin i Darko Markušić.

U obrazloženju nagrade Siniši Kovačiću navodi se da se nagrađuje za emisiju ”Aktualno” emitiranu na Hrvatskom katoličkom radiju 2. srpnja 2020. godine u kojoj je uoči održavanja parlamentarnih izbora za novi saziv Hrvatskoga sabora razgovarao s tajnikom Komisije HBK “Iustutia et pax” i dekanom KBF-a u Đakovu prof. dr. Vladimirom Dugalićem o poruci hrvatskih biskupa i njihovom stajalištu o tome kako izlazak na izbore nije samo građanska dužnost. Kovačić vrlo otvoreno propitkuje zašto se Crkva ne ponaša indiferentno prema održavanju izbora i funkcioniranju društva. Tijekom emisije se analitički razgovara o grijehu propusta i apstinenciji vjernika te važnosti konzumacije preferencijalnog glasa, odnosno poruci hrvatskih biskupa i njihovom pastirskom pravu da vjernicima daju svjetonazorske smjernice, kako bi svaki vjernik u svojoj savjesti ispravno prosudio o tome kome će dati svoj glas. Voditelj i urednik u emisiji pitanja postavlja izravno, ne prešućuje, ne zaobilazi ni kritičko stajalište dijela javnosti nesklone Katoličkoj Crkvi koji biskupe naziva “glavnim izbornim šaptačima” te potiče svoga gosta da s teološke strane definira kriterije po kojima će vjernik na izborima doći do idealnog kandidata i stranke. Bez pretendiranja za bilo koju političku opciju, razgovor završava apelom i pozivom voditelja da se slušatelji odazovu pozivu i izađu na izbore, biraju racionalno, a ne emotivno te konstatacijom gosta kako vjera nije privatna stvar, već stil života, a da kršćanstvo nije pasivna religija. Intervju traje 17 minuta, vrlo je dinamično i profesionalno vođen, te je sadržajno prilagođen aktualnom trenutku, navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju priznanja Davoru Velniću ističe se da mu se dodjeljuje priznanje za publicistički tekst „Književnost danas za sutra“ objavljen u časopisu Republika, br. 3-4, 2020. godine. U tekstu autor propitkuje poziciju same književnosti i ulogu književnika. Pred globalističkom paradigmom transhumaniziranoga svijeta 21. stoljeća književnost na neki način ostaje, posljednjom branom duhovne slobode, kako pred cenzurom mediokritetskih arbitara novog vremena, takozvanih intelektualčeka, tako i kao brana pred novinarstvom, koje, kako Velnić kaže, i samo pretendira zamijeniti književnost. Korona, koja se u vrijeme nastanka teksta nije mogla pretpostaviti, samo se uklopila u Velnićevu dijagnozu društva. On nikako nije cinik koji bi počivao u nezadovoljstvu, već, upravo suprotno, on je osoba jasnih vrijednosti i predstavlja kompletan svjetonazor. Stoga i proizlazi završno razmišljanje na kraju teksta: “Ipak, bez zamjerke i njurganja s moje strane, književnost je svakom stoljeću dala ono što je stoljeće zaslužilo“, pojašnjeno je u odluci.

Dobitnik nagrade za životno djelo Ivan Miklenić rođen je u Trnovcu Desinićkom 29. studenoga 1954.

Godine 1973. završio je klasičnu gimnaziju i sjemenišnu isusovačku formaciju na Šalati u Zagrebu. Tijekom srednjoškolskih dana uređivao je učenički list „Pokušaji“. U Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu kao kandidat Zagrebačke nadbiskupije ušao je 1973. te tijekom studija bio aktivan u misijskoj grupi. Prvi njegov novinarski tekst objavljen je u Glasu Koncila 1977. godine. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a tijekom studentskih dana uređivao je časopis studenata teologije „Spectrum“. Za svećenika ga je 1980. zaredio nadbiskup Franjo Kuharić. U Glasu Koncila zaposlen je kao novinar 1. rujna 1980. Polazio je specijalistički postdiplomski studij na Katehetskomu institutu KBF-a u Zagrebu te je dva puta bio na tečaju njemačkoga jezika na Goethe institutu u Njemačkoj.

Služba pastoralnoga suradnika u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci povjerena mu je od ređenja 1980. godine do svibnja 1983. godine. Od 1985. do 2000., uz novinarsko-uredničku službu u Glasu Koncila, ponovno je pastoralno pomagao u župi sv. Josipa. Župnim vikarom bio je 1983. i 1984. i u Župi sv. Ivana Krstitelja u zagrebačkoj Novoj Vesi. Kanonikom je postao 2000. Obnaša i službu Zagorskoga arhiđakonata Zagrebačke nadbiskupije. Od 2002. godine je redoviti delegat za dijeljenje sakramenta potvrde. Monsinjorat mu je dodijelio papa Benedikt XVI. godine 2010. godine.

Počasnim građaninom Križevaca proglašen je 2009. godine.

Hrvatsko društvo katoličkih novinara nagradu za životno djelo dodijelilo mu je 2019. godine.

Ivan Miklenić svoju je novinarsku karijeru u cijelosti posvetio Glasu Koncila. Zaposlen je kao novinar 1980., a već je 1984. godine postao zamjenik glavnoga urednika. Službu glavnoga i odgovornoga urednika kao vršitelj dužnosti preuzeo je u studenom 1990., naslijedivši Živka Kustića, a od 1997. imenovan je glavnim i odgovornim urednikom. Vršiteljem dužnosti direktora Glasa Koncila postao je 2013. godine. Umirovljen je, na osobni zahtjev, 31. kolovoza 2020.

Pod Miklenićevim je uređivanjem Glasa Koncila objavljen jubilarni 1000. broj 1993. godine s apostolskim blagoslovom tadašnjega pape Ivana Pavla II. te 2000. broj u 2012. godini. Pod njegovim je vodstvom 2013. proslavljeno pola stoljeća tjednika, a urednički i strateški popraćena su na stranicama lista i četiri posjeta Hrvatskoj dvojice papa od 1994. do 2011. godine.

Ivan Miklenić najdugovječniji je glavni urednik nekoga medija u Hrvatskoj. Glas Koncila urednički je vodio punih 30 godina. Biti tri desetljeća u ritmu tjednoga novinarstva kao glavni urednik koji iz broja u broj ispisuje, čita i oblikuje dvjestotinjak kartica teksta po broju u obliku vijesti, izvještaja, reportaža – zasigurno je fenomen na hrvatskoj medijskoj sceni., koju je svojim jasnim kriterijima i traganjem za istinom obogatio i u profesionalnom smislu. Održao je kontinuitet informiranja o porukama crkvene hijerarhije, a odgovarao je i na nove izazove. Domovinski rat i okupirana područja bili su prvi takav izazov – koji je odgodio planirane uredničke iskorake – no pozicija Glasa Koncila u tom razdoblju kroz zauzimanje za mir, protiv rata i širenja mržnje ostavila je važan trag i doprinos. Miklenić je promicao implementaciju demokratskih načela te pluralizam. U uređivanju Glasa Koncila tražio je da tjednik donosi potpune i istinite informacije. Potaknuo je oblikovanje mjesečnoga magazina „Prilika“ Glasa Koncila.

Nastupio je na više kolokvija, tribina, stručnih skupova, okruglih stolova, medijskih tečajeva. Napisao je i uredio više knjiga i zbornika. Inicirao je i podupirao izdanja Hrvatske katoličke baštine te podupirao vjerske i kulturne projekte poput programa Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ iz Križevaca.

 

M.M.