Ivo Goldstein, George Soros, Vesna Pusić

Najvećem  djelu hrvatskog naroda nije uopće poznato gdje su zajedničke poveznice između  ideje o Balkanskoj uniji, haških optužnica protiv hrvatskih generala, aktivnosti Udruge REKOM i Vesne Teršelič  sa najnovijim najavama  novog ciklusa aktivnosti Georga Sorosa na prostorima bivše Jugoslavije.

Slijed je to aktivnosti koji je još 1993. otpočeo oko udruge Erasmus Gilde koju su utemeljili Slavko i Ivo Goldstein te Vesna i Zoran Pusić. Upravo ta udruga odigrala je  središnju ulogu u kriminalizaciji Domovinskog rata i, s tim u svezi, razgradnji hrvatske nacionalne države.

Uz srpske akademike V. Đuretića i M. Ekmečića, pisce Memoranduma SANU, Slavko Goldstein  je kao "povjesničar" (iako je, navodno, tek "nesvršeni knjigovođa", sudjelovao u izradi  "Izvještaja međunarodne komisije za Balkan" (Nedovršeni mir, 1996.).

Upravo prema  tom izvješću, uz ostalo, napravljen je scenarij za kriminalizaciju domovinskog rata a prema istom dokumentu  ispisana je kasnije i optužnica protiv generala Gotovine, gdje je Hrvatska optužena za agresiju na vlastiti teritorij i "etničko čišćenje" Srba u Hrvatskoj.

Naime, na okruglom stolu  udruge Erasmus Gilde, pompozno nazvanom "Srbi i Hrvati", održanom u Mimari (Zagreb, 1993.) po prvi je put u javnu uporabu uvedena kategorija  o građansko-etničkom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Zanimljivo je, kako naknadno  svjedočio Ivo Goldstein, da je među hrvatskim sudionicima tog okruglog stola bio prihvaćen prešutni dogovor, "da se ne postavlja pitanje granica i pitanje odgovornosti za rat".

Naravno, osim krajnje neprofesionalnosti, u ovom se slučaju radi o veleizdajničkom dogovoru koji je u to vrijeme  bio potpuno na crti SANU Memoranduma (1986.): amputacija okupiranog hrvatskog teritorija ili obnova neojugoslavenskog saveza (što je bila ideja Goldsteinovog HSLS-a).

Naravno, ciljevi udruge Erasmus Gilde i i okruglog stola „Srbi i Hrvati“, svakako nisu bio zaseban hir jedne skupine hrvatskih jugonostalgičara, nego sastavnim dijelom jednog šireg međunarodnog projekta, što je pokazao i poznati pokušaj Mesić-Manolićevog puča iz 1994. godine.

Međutim, ono što ovoj skupini nije pošlo za rukom u prvim pokušajima, uspjelo je 2000. kada su na krilima potpore Sorosevog Otvorenog društva na vlast došli Stjepan Mesić te koalicija stranaka predvođena Račanovim SDP-om, Pusićkinim HNS-om i Goldsteinovim HSLS-om.


Robert Horvat


Vezani članci: