Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Tursku, gdje će danas biti potpisan te Protokol između Islamske zajednice u Hrvatskoj i turske Razvojne agencije vezano uz projekt izgradnje Islamskog centra u Sisku.

Predsjednica je upravo na radnom sastanku u turskom parlamentu, a prije toga položila je vijenac na grobnicu Mustafe Kemala Atatürka.

S predsjednikom Erdoganom sastat će se poslijepodne, a glavne teme razgovora trebale bi biti bilateralni odnosi i jačanje gospodarske suradnje. Trenutačno trgovinska razmjena Hrvatske i Turske iznosi oko 500 mil. USD, a turska strana ističe kako im je namjera udvostručiti taj iznos.

Dvoje predsjednika razgovarat će i o stanju na Bliskom istoku te o stanju na jugoistoku Europe s naglaskom na pronalaženje održivih rješenja za BiH.

Tijekom državnog posjeta predsjednice RH očekuje se i potpisivanje Sporazuma o kulturnoj suradnji dviju zemalja te Protokola između Islamske zajednice u Hrvatskoj i turske Razvojne agencije vezano uz projekt izgradnje Islamskog centra u Sisku.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Turskoj je boravila i početkom 2018. godine.

 

M.M.