Šef švedske diplomacije i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Carl Bildt, poznat i kao autor famozne teze o "prekomjernom granatiranju Knina",  u središtu je skandala u svojoj zemlji.


Mediji u Švedskoj optužuju ga naime kako  zbog vlastitih interesa ne želi pomoći dvojici švedskih novinara istraživača Martinu Schibbye i Johanu Persson, koji su u Etiopiji osuđeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i povezanosti s terorizmom, samo zato što su istraživali poslove kompanije "Lundin Oil/Lundin Petroleum", u čijem je odboru šest godina bio i Bilt, a čije se poslovne metode vezuju uz zločine protiv čovječnosti.

Bilt je, pišu švedski mediji, sudjelovao u pregovorima grupacije "Lundin" i režima Etiopije u Adis Abebi u vezi s istraživanjem nafte i plina u Etiopiji.

Brojni izvještaji, među kojima i ono "Human Rights Watcha", upućuju na to da je tamošnji režim osnivanje ovog posla s grupacijom "Lundin" iskoristio da metodama poput masovnih silovanja, spaljivanjem sela i preseljenjem brojnog stanovništva, "počisti" razne pobunjeničke grupe i zaraćena plemena koji bi u konfliktnoj zoni Ogaden eventualno mogli ometati eksploataciju nafte i plina, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Dokumentacije o ovim zločinima nema mnogo, pišu švedski mediji, jer režim u Etiopiji učinkovito izolira prostor. Švedski novinarski dvojac, želeći istražiti ulogu grupacije "Lundin" u cijelom slučaju, uhićen je u srpnju ove godine u Etiopiji.

Biltova izjava, kao reakcija na njihovo uhićenje, kako je već ranije upozorio švedske državljane da ne putuju u ovaj dio svijeta, razljutila je švedsku javnost.

- Čije interese predstavlja Bilt: švedskih građana ili etiopskog režima, ili možda svoje - pišu internet-portali u Švedskoj.

List "Aftonbladet" tako naglašava da sudbina švedskih novinara ovisi i potpuno je usmjerena ka ministarstvu vanjskih poslova i ministru Karlu Biltu. Navode i da je isključivo u Biltovom interesu bila šutnja o podacima kompanije za koju se sumnja da je sudjelovala u zločinima protiv čovječnosti u Sudanu i Ogadenu.

Sve ove navode jučer su demantirali iz Biltove pres-službe.

- On nema nikakve veze s tim slučajem, i od 2006. godine nije u odboru navedene kompanije - objašnjavaju.