Generali Ante Gotovina i Mladen Markač ne mogu biti krivi što su Srbi tijekom operacije "Oluja" napustili svoje domove, a Srbija u ovom slučaju mora priznati svoju krivnju jer je upravo ona potaknula rat, ocijenio je Mirsad Selmanović, ratni načelnik stožera Petog korupsa Armije BiH koji je djelovao na širem području sjeverozapadne Bosne i branio Bihać.


"Srbija mora pogledati istini u oči i priznati svoju krivnju jer je rat i krenuo iz Beograda", kazao je umirovljeni brigadir Selmanović komentirajući u utorak za sarajevski Dnevni avaz različita reagiranja na presudu kojom su generali Gotovina i Markač oslobođeni optužbi za zločine tijekom operacije "Oluja".

Selmanović je istaknuo kako je kao jedan od sudionika u akciji spajanja Hrvatske vojske i Petog korpusa ABiH upravo u vrijeme "Oluje" uvjeren u nedužnost hrvatskih generala.

"Zna se da politika bira i borbene ciljeve i određuje akcije. S druge strane, zna se da je Milan Martić uvježbavao srpsko stanovništvo za evakuaciju jer je njemu taj narod kojega se i Beograd odrekao trebao kako bi njime manipulirao i sebi osigurao važnost", izjavio je Selmanović podsjetivši kako je ratno vodstvo pobunjenih krajinskih Srba opetovano odbijalo različite prijedloge hrvatskih vlasti za političkim rješenjem njihova statusa u Hrvatskoj.

Dodao je kako za zločine u "Oluji", ako ih je bilo, trebaju odgovarati izravni počinitelji i njihovi nalogodavci.

Komentirajući značenje "Oluje" za tzv. bihaćki džep, Selmanović je kazao kako je ono nedvojbeno, jer je Peti korpus tada držao crtu dugu više od 100 kilometara prema pobunjenim Srbima iz Hrvatske.

Nakon "Oluje" Peti se korpus mogao posvetiti ofenzivnom djelovanju unutar BiH, kazao je Selmanović dodajući kako je ta operacija znatno pomogla u deblokadi Bihaća.


M.M.