Posljednjega dana trodnevnice uoči Stepinčeva u subotu 9. veljače misno slavlje u zagrebačkoj katedrali, u koncelebraciji s više svećenika među kojima je bio i postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, predvodio je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, javlja Ika.


Na početku homilije biskup Pozaić podsjetio je na riječi nadbiskupa Stepinca: "Savjest mi je mirna. Povijest će ocijeniti sav moj rad. Znajte Isus Krist je Bog. Za njega smo spremni umrijeti". Tom je izjavom javno i hrabro posvjedočio u kritičnom času opasnom po slobodu i život svoju vjeru i vjernost i ocrtao sav tijek svoga života. Bio je branitelj časti Boga i čovjeka, branitelj prava progonjenih, mučenik za ljudska prava, rekao je propovjednik.

Hrabrost utemeljena na vjeri i ljubavi jamči u teškim okolnostima način života u skladu s temeljnim i neupitnim vrednotama časti i dostojanstva i u teškim okolnostima i tako oplemenjuje i samu osobu i njezine bližnje, rekao je biskup Pozaić upzoriviš da i hrabrost ali i kukavičluk govore o osobnosti čovjeka. Nasuprot važnoj kreposti hrabrost, kukavičluk razara temelje i osobnog i obiteljskog, i narodnog života. Znao je bl. Alojzije da hrabro svjedočanstvo za istinu u ljubavi može imati visoku cijenu. To je već bio i osjetio u danima pripreme procesa, tijekom samog procesa i nakon presude kad se u javnosti mogao čuti samo jedan glas, glas optužbe i osude, naglasio je biskup Pozaić, te podsjetio kako reći istinu u vremenu sveopće prijevare jest revolucionarni čin.

Bl. Alojzije je hrabro branio istinu o božansko-ljudskoj ustanovi braka i obitelji, jer znao je temelj na kojem počivaju narodi čovječanstva jest bez sumnje obitelj, rekao je biskup Pozaić te podsjetio na Stepinčeve riječi iz 1940. godine „Jake i sretne Hrvatske nema bez jakih fizički i moralno zdravih i zadovoljnih hrvatskih obitelji. A tih opet neće bit bez čestitih, moralnih i fizički zdravih i sretnih pojedinaca, bez zdrave, brojne i valjane djece".

Nadalje je istaknuo i kako je Stepinac hrabro branio istinu i čast Blažene Djevice Marije, kraljice obitelji, te je u svojoj duhovnoj oporuci zapisao „samo komunističko bezboštvo koje je odbacilo svaki stid bilo je u stanju da čak i u školske udžbenike uvrsti besramnu hulu protiv Bogorodice. Ne dao Bog da ikada itko od vas pođe za tragom tih nesretnika u huljenju Bogorodice."

Bl. Alojzije sjajan lik i simbol, predstavnik onog silnog mnoštva hrabrih i vjernih muževa i žena, svetaca i mučenika razne dobi i staleža iz vremena onih i ovih progona nam je uzor i poziv na hrabrost i vjernost u istini i ljubavi. I dok se radujemo blaženikovu sutrašnjem blagdanu s obnovljenom vjerom i nadom u njega upravljamo pogled i njegovo zagovor zazivamo, rekao je na kraju homilije biskup Pozaić.

 

M.M.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je u subotu 9. veljače uoči proslave blagdana blaženog Alojzija Stepinca, suzaštitnika Varaždinske biskupije, osobe lišene slobode u Kaznionici u Lepoglavi. Po dolasku u Kaznionicu biskup Mrzljak posjetio je ćeliju gdje je bio zatvoren i svoje mučeništvo podnio kardinal Alojzije Stepinac.
Na početku propovijedi biskup Mrzljak pročitao je zatvorenicima nekoliko stihova iz još neobjavljene knjige splitskog svećenika Marijana Ivana Čaglja, koja će uskoro biti izdana. Čagalj je napisao životopis u stihu bl. Alojzija Stepinca, a knjiga će nositi naslov "Ostajem sa svojim narodom i svećenstvom". Biskup Mrzljak, između ostalog, pročitao je: "Nakon izricanja presude, u zatvorskoj ćeliji nadbiskupa je mogla pohoditi njegova majka Barbara, pokazalo se, eto, i zrnce čovječnosti kod bezbožnih barbara. U lepoglavskoj kaznionici nadbiskup Stepinac je proveo vrijeme od listopada 1946. do prosinca 1951. godine, živeći, radeći i moleći, iz dana u dan, u znaku svoga životnoga gesla: U tebe se, Gospodine, uzdam!"
Biskup je u propovijedi podsjetio da je dan Stepinčeve smrti njegov rođendan za nebo. Napomenuvši da se u svim poteškoćama, kroz koje je prolazio, nije dao pokolebati, rekao je da je sve radio u znaku svoga gesla: U tebe se, Gospodine uzdam. "Bl. Alojzije primjer nam je kako se iz vjere živi. On nikad nije odvojio život i vjeru. Život i vjera su stvarnosti koje idu zajedno i one su nerazdvojive. Njegov primjer života pokazuje nam kako trebamo živjeti, neka nam na tom putu on bude pomoćnik i zaštitnik", poručio je biskup Mrzljak.
Biskupu Mrzljaku domaćini su bili ravnatelj Kaznionice Miljenko Mavrin i o. Josip Krčmar, cistercit, dušobrižnik Kaznionice u Lepoglavi i Okružnog zatvora u Varaždinu, koji je na početku misnoga slavlja u zatvorskoj kapeli blaženog Alojzija Stepinca izrazio pozdrav dobrodošlice varaždinskom biskupu. Na misi se okupilo stotinjak osoba lišenih slobode zajedno s djelatnicima i upraviteljem kaznionice.

Nakon mise sastav zatvorenika pod nazivom "Viribus unitis" priredio je kratki glazbeni program u čast bl. Alojzija Stepinca. Sastav čine šestorica zatvorenika koji svojom pjesmom veličaju i slave Gospodina pod geslom: Sve na veću slavu Božju. "Viribus unitis" izveo je Blaženi naš kardinale te Ljiljane bijeli – pjesmu koju je kardinal Stepinac najviše volio. Izveli su i svoje dvije autorske skladbe koje su nastale unutar zidina kaznionice: Majko Kraljice te Veni sancte spiritus. Pjesme su popraćene oduševljenim i gromoglasnim pljeskom prisutnih koji su time nagradili trud i zalaganje sastava Viribus unitis.