Javni istup troje zastupnika SPD u Bundestagu (Josip Juratović, Uta Zapf i Dietmar Nietan,), u kome su pozvali stanovnike Bosne i Hercegovine da se na „popisu pučanstva izjasne kao Bosanci i Hercegovci te tako pokažu kako rezultati popisa mogu najaviti politički zaokret Bosne i Hercegovine“ izazvao je mnoge polemike u BiH.

Ovakav poziv posebice je iznenadio mnoge Hrvate u BiH, koji su poziv ocijenili štetnim za njihove interese. Mnogi su uvjerenja kako je riječ o običnom nepoznavanju činjenica i situacije u BiH.

Niko Marušić, voditelj Odjela za iseljeništvo u HNS-u BiH, međutim, smatra kako su njemački parlamentarci iznijeli stavove koji se u potpunosti preklapaju sa velikobošnjačkim nacionalnim ciljevima.

-Pozivajući građane  BiH da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci,  te da odbace etničku i nacionalnu pripadnost, njemački zastupnici iznose stavove koji se posve preklapaju sa velikobošnjačkim nacionalističkim ciljevima. Ostvarujući zacrtane ciljeve većina Bošnjačkih  lidera potiho, a Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija glasnije, predvode kampanju za Bosance i Hercegovce – smatra Niko Marušić, voditelj Odjela za iseljeništvo u HNS-u BiH.

Marušić također ukazuje na političke planove koji su skriveni iza ovakvog zahtjeva njemačkih SPD-ovaca.

-Želeći  da ta nova grupacija nakon novog prebrojavanja stanovništva bude brojnija od Hrvata (12-13 posto) te da se kao nezaobilazni faktor ubaci u Ustav  koji bi omogućio biranje četveročlanog predsjedništva, gdje bi Bošnjaci  imali dva pa i tri svoja predstavnika a Hrvati i Srbi u najboljem slučaju dva  ili u najgorem  jednoga predstavnika. Isti princip bi se proveo na svim razinama vlasti – prosuđuje Marušić.

Prema Marušiću, riječ je nedvojbeno o primjeni velikobošnjačke strategije stvarana unitarne države.

-To je proces davno donesene bošnjačke strategije zamotane u celofan građanske države,  koju navedeni akteri  disciplinirano provode. Dayton je donio mir,  ali rat za teritorij i vladavinu se nastavio svim drugim raspoloživim sredstvima. Kad se ipak dogodi takvo postupanje i takva izjava  a očito sada je riječ o tome, onda apsolutno nitko kome je imalo stalo do zajedničkog dobra BiH i njezinih građana hrvatske nacionalnosti ne može i ne smije šutjeti.

Istup njemačkih SPD-ovaca ocijenio je iznimno štetnim.

-Takvo ponašanje njemačkih zastupnika SPD-a treba ocijeniti iznimno štetnim. U pravu su oni koji smatraju da bi se zbog svojih iznesenih stavova SPD-ovi zastupnici zajedno sa gospodin Juratović morali više informirati o stanju u BiH. Vjerujemo da je nedostatak  točnih informacija izazvao ovakvu nesmotrenu izjavu i reakciju netom prije popisa pučanstva u BiH – zaključio je Marušić.

 

M. Jurković