ISTAKNUTE VIJESTI

Bivši zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora i ekonomist dr. Hrvoje Šošić, preminuo je u sinoć u Zagrebu u 84. godini.


Hrvoje Šošić je rođen 1928. u Osijeku, diplomirao je i doktorirao ekonomske znanosti te je bio profesor na postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Sarajevu te na Fakultetu prometnih znanosti.

Istaknuo se u političkim zbivanjima tijekom Hrvatskog proljeća 1971., bio je uhićivan i zatvaran te je izdržao više od pet godina robije. Šošića su zbog zahtjeva za članstvom Hrvatske u Ujedinjenim narodima, 1971. godine jugoslavenske komunističke vlasti osudile na dvije godine robije u zatvoru u Staroj Gradiški.

Bio je član inicijativnog kruga HDZ-a, a zatim i dopredsjednik HKDS-a. Osnivač je i predsjednik Hrvatske stranke, a prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je u Županijski dom Hrvatskog sabora 1993. godine.

Dr. Šošić je godine 1991. bio predsjednik Gospodarskog savjeta Vlade Republike Hrvatske te predsjednik Savjeta za financije Hrvatske gospodarske komore (HGK). Objavio je velik broj gospodarskih i političkih rasprava i knjiga.

Pogreb Hrvoja Šošića bit će u ponedjeljak 9. srpnja u 10,50 sati na Mirogoju.


R.H.