ISTAKNUTE VIJESTI

Nakon incidenta koji se dogodio u petak navečer u Korčuli, kada je ozlijeđen saborski zastupnik SDP-a Mladen Marelić, na Korčuli se još uvijek prepričava nemili događaj u koji je izravno upleten Ivan Cetinić, koga njemačko savezno odvjetništvo traži zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta.Do sukoba je došlo kada su stanovnici Čare s desetak automobila prepriječili put kamionu koji je prevozio bagere na teren za koji je koncesiju dobila tvrtka “Korčulansko ulje” Ivana Cetinića, a za koju stanovnici Čare smatraju da je nelegalno dobivena, tvrdi Slobodna Dalmacija.

Na Marelića je tijekom incidenta naletio kamion s otvorenim vratima i ozlijedio ga, nakon čega je prevezen u splitsku bolnicu.

Ovaj je događaj još jednom potaknuo pitanje kako je moguće da koncesiju na atraktivno priobalno područje dobije Cetinić, za kojeg su Ured bavarske državne kriminalističke policije i njemačko savezno odvjetništvo ponudili novčanu nagradu od tri tisuće eura, za informaciju koja bi pomogla u njegovom uhićenju kao pripadniku Udbe.

>>Njemačko pravosuđe priprema uhidbeni nalog za jedanaest hrvatskih državljana

Julio Marelić, odvjetnik i vijećnik SDP-a Grada Korčule te predsjednik MO Čara, koji je i sam bio na mjestu događaja kada je na prezimenjaka mu Mladena naletio kamion, ispričao je novinaru Slobodne Dalmacije priču o neobičnoj dodjeli koncesije u Čari.

Marelić kaže da je prošli sastav Vlade raspisao natječaj za područje zapadnog i istočnog dijela uvale Zavalatica, a radi se o šumskom zemljištu i koncesiji za sadnju trajnih nasade vinove loze i maslina. Na taj natječaj javila se Cetinićeva tvrtka “Korčulansko ulje” sa sjedištem u Prišćapcu, Općina Blato. Prijavili su se i Poljoprivredna zadruga Pošip, vinarije Krajančić, Šain Marelić i PZ Nerica, a također i hrvatski branitelj Tiho Pešelj i Vesna Pešelj.

Čobankovićevo pogodovanje Cetiniću

Nakon što je ministarstvo dobilo ponude i natječajnu dokumentaciju, svi su dobili odgovor kako ne ispunjavaju uvjete jer nisu registrirani za proizvodnju vina, osim “Korčulanskog ulja”, koje je dobilo koncesiju. Javile su se četiri vinarije iz područja Čare, koje proizvode vrhunsko vino, brand Korčule u svijetu i Hrvatskoj, a Ministarstvo poljoprivrede je u obrazloženju, koje je potpisao Petar Čobanković, navelo da - nisu registrirani za proizvodnju vina?!

Također je apsurdno da u prošlom i sada važećem Zakonu o koncesijama stoji kako prvenstvo imaju pravne ili fizičke osobe koja se nalazi u jedinici samouprave gdje se daje koncesija.

Ovdje to nije poštovano, kao ni to da prednost imaju hrvatski branitelji. Marelić je kao gradski vijećnik upozoravao na Gradskom vijeću da se radi o vlasniku koji je bjegunac kojeg traži njemački Interpol, radi više ubojstava imigranata, međutim to nije urodilo plodom.

Božidar Pankretić potpisao ugovor

Bivši potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić 15. rujna 2010. godine potpisuje ugovor o koncesiji s tvrtkom “Korčulansko ulje” na 50 godina. U čl. 9 tog ugovora stoji: ”Ukoliko investitor ili korisnik koncesije u roku od 2 vegetacijske godine od dana potpisivanja ugovora,ne počne s nasadima vinove loze i masline, Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede ima zakonske osnove da odbaci taj ugovor i da se sve vrati u prvobitno stanje.

Do danas tvrtka “Korčulansko ulje” na 100 ha atraktivnog zemljišta uz samu morsku obalu, na istočnoj strani otoka, nije zasadilo niti jednu lozu ni maslinu. Za sada se, međutim, još ništa nije poduzelo, s time je upoznat i ministar Jakovina, pa Čarani očekuju da se konačno to razriješi jer je riječ o velikoj površini, koja bi u pitanje dovela razvoj turizma. Niz je apsurda u dodjeli ove koncesije, kaže Julio Marelić, a svima je jasno da je koncesija namještena, tvrdi Slobodna Dalmacija.


M.M.