ISTAKNUTE VIJESTI

SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan lustraciju u Hrvatskoj smatra neprovedivom. U izjavi objavljenoj na facebook profilu sin Ivice Račana priznaje da su blage lustracije provedene u svim postkomunističkim državama istočne Europe ali istovremeno i ističe kako takva lustracija nije moguća i u Hrvatskoj. Navodi također da komunizam više ne postoji.


„Lustracija u punom ili teoretskom smislu podrazumijeva isključenje iz javnog života i zabranu obnašanja javne (državne) dužnosti svim dužnosnicima iz vremena komunizma, svim članovima komunističkih partija, svim djelatnicima tajnih policija i službi te svim njihovim suradnicima i doušnicima“, napisao je Ivan Račan na svome facebook profilu, istaknuvši da „u tom punom smislu lustracija nigdje nije provedena“.

Račan-junior se također složio s činjenicom kako su „ograničene ili vrlo formalno blage lustracije provele skoro sve zemlje istočne Europe, osim Slovenije i Hrvatske.

Lustraciju u Hrvatskoj i Sloveniji, pak, smatra neprovedivom.

„Prvo za razliku od ostale istočne Europe gdje su se komunistički režimi urušavali sami ili u mekanim ili žešćim revolucijama, te su predavali vlast narodnim vijećima koja su organizirala prve demokratske izbore i tako kretali u demokratizaciju, u Hrvatskoj i Sloveniji su sami savezi komunista krenuli u demokratizaciju država, tada republika. Na prvim izborima u Hrvatskoj i Sloveniji pobjeđuju, ali i ukupno 4/5 glasova dobijaju razni bivši komunisti kao vođe novih ili obnovljenih demokratskih stranaka“, ističe Račan.

>>Vladimir Šeks: Nobilo je znao za pripremu fizičke likvidacije Franje Tuđmana - Mozak plana bio je u CK SKH

Kao razlog neprovedivosti lustracije u Hrvatskoj Račan naravno ne želi javno kazati kako je SDP protiv lustracije, nego optužuje HDZ za kompromitiranje „arhive doušnika i suradnika tajnih policija ili službi prije 90-e".

„U Hrvatskoj, kao što danas znamo, HDZ na vlasti u 90-ima zadržava u funkciji dijelove tog bivšeg aparata tajnih policija ili službi. Mislim da nije teško zaključiti da su arhive doušnika i suradnika tajnih policija ili službi prije 90-e do danas kompromitirane.“, napisao je SDP-ov saborski zastupnik i sin Ivice Račana.

>>Antun Vrdoljak: Račanov komitet je trebao donijeti odluku o likvidaciji Brune Bušića

Kao problem navodi činjenicu da arhiva Službe državne sigurnosti nikada nije predana u Hrvatski državni arhiv, pojašnjavajući ipak da su originali u sjedištu SDB-a u Beogradu.

„Koliko je meni poznato, arhiva Službe državne sigurnosti u Hrvatskoj (to je ono što se kolokvijalno naziva UDBA) nikada nije predana u Hrvatski državni arhiv ili u bilo koju instituciju za čuvanje podataka i ne znam gdje se uopće nalazi. Kopije svega, ako ne i originali, se vjerojatno mogu pronaći u Beogradu gdje je bilo sjedište SDB-a. Dakle ako govorimo o limitiranom obliku lustracije koji se odnosi samo na suradnike i doušnike tajnih policija ili službi, na temelju kojih podataka bi to trebalo biti provedeno?“ smatra Ivan Račan.

Smatra da komunizam kao ideologija više ne postoji.

„Poštujem svačiju opsesiju pa i onu koja vidi totalitarne komuniste danas posvuda, ali ju ne dijelim. Štoviše, citirat ću Havela još iz sredine 90ih - danas kada prozivate nekog da je komunist vi ste gori od samih komunista jer njih više nema. Autokrata i raznih drugih nedemokrata ima i vjerojatno će ih uvijek biti, a to je nešto sasvim drugo.“, naveo je Račan.

>>Nacionalizacija i zlouporaba društvenog vlasništva - SDP-ova pljačka tisućljeća

„Što se mene tiče totalitarni komunizam koji je na svjetsku scenu stupio Oktobarskom revolucijom, a istočnom Europom zavladao krajem 2. svj. rata je prošlost i tamo ga treba ostaviti. Od opsesije komunizmom kao zlom svih zala daleko mi je bitnije pitanje koje okolnosti omogućavaju masovnu identifikaciju ljudi s radikalnim rješenjima kakva su nudile totalitarne ideologije 20-og stoljeća i tako ih dovele na vlast.“, tvrdi Ivan Račan, koji na komunizam ne gleda kao totalitarnu ideologiju.

Sasvim očekivano, zalažući se za „bolju budućnost“ otvoreno se usprotivio redefiniranju prošlosti.

„Glad, siromaštvo, nesigurnost, neravnopravnost, izostanak perspektive su te okolnosti i svakom društvu je puno korisnije da se bori da to popravi, a ne da se fokusira na obračun sa svojom prošlošću. No to sam ja i to su moji prioriteti, a oni ne blokiraju procesuiranje ili drugu obradu grešaka, zločina ili nepravdi iz povijesti. Rado ću podržati ono što smatram provedivim i razumnim, ali svoj život neću posvetiti povijesti.“, zaključio je Ivan Račan, SDP-ov saborski zastupnik svoj prilog u faceook raspravi o lustraciji.

 

R.Horvat