ISTAKNUTE VIJESTI

Od nove hrvatske Vlade strani diplomati – odnosno njihove države – očekuju da se ozbiljnije pozabave dosad zakonom nepokrivenim područjem: povratom imovine strancima, i to one koja je oduzeta za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (NDH), piše Večernji list.

Zahtjevi da se pravo na povrat ili odšteta strancima proširi i na razdoblje NDH političke su naravi i  posebno su glasni nakon izmjena zakona u srpnju po kojima stranci – pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani – imaju pravo na povrat  imovine oduzete za vrijeme komunističke vlasti.

>>Mogu li dokazi protiv Boljkovca nestati kao i oni protiv Stjepana Hršaka?

Inače, do izmjene zakona o imovini oduzetoj za vrijeme Jugoslavije, u Hrvatsku je pristiglo više od 4200 zahtjeva za odštete, koji su dotad morali biti odbijeni, ali će od 2015. godine i oni doći na red. Iznimka su bili slučajevi državljana onih zemalja s kojima je Hrvatska imala posebne međunarodne ugovore.

>>Nacionalizacija i zlouporaba društvenog vlasništva - SDP-ova pljačka tisućljeća

>>Predsjednik Njemačke biskupske konferencije za Živu zajednicu: 'Obitelj mi se morala nepravedno iseliti zbog Titova režima'

U tih 4200 zahtjeva tražio se povrat luksuznih kuća, vila i stanova na elitnim lokacijama, često arhitektonski vrlo značajnih djela, u koje su nakon rata redom smještani komunistički dužnosnici, zgrade kojima sada upravlja državna i lokalna samouprava, kao i poslovni prostori te zemljišta. Samo u Zagrebu stranci traže 420 nekretnina.

Primjerice, jedna obitelj iz Izraela traži Vilu Rado na Rokovu perivoju u kojoj je živio nekadašnji predsjednik ZAVNOH-a Vladimir Bakarić.