U Saboru se jučer vrlo burno raspravljalo o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu.

Nepovlačenje novca iz EU fondova, rastjerivanje investitora, konstantni pad BDP-a i rast nezaposlenosti... rebalans proračuna - koji se donosi na samom kraju godine - samo je još jedna potvrda nesposobnosti i neznanja SDP-ove vlade, istaknuli su zastupnici oporbenog HDZ-a tijekom rasprave.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner oštro je kritizirao ove očajničke poteze kojima Milanovićeva i Josipovićeva družina nastoji u prividnoj financijskoj stabilnosti dočekati kraj godine i predsjedničke izbore.

-Tri tjedna prije zatvaranja državne riznice nameću mi se dva pojma - mrtvozorstvo i obdukcija. Raspravljamo li ovdje o tome je li pacijent umro, pa mrtvozorstvom pokušavamo samo to potvrditi, ili se radi o obdukciji kojom želimo ustanoviti zbog čega je taj naš pacijent preminuo? A državne su financije preminule zaslugom SDP-ove vlade - kazao je Reiner.

Reiner je upozorio kako se Hrvatska zapravo nalazi u katastrofalnoj situaciji, što vladajuća većina nastoji prešutjeti.

-Državne su financije, ponavljam, umrle i bojim se da ste se, g. Lalovac - kada se već usuđujete pričati o nekakvim pozitivnim trendovima - zarazili nerazumnim i ničim utemeljenim optimizmom ministra Grčića, koji nas već tri godine uvjerava da tek što nije došao oporavak, da samo što nam nije bolje, a zapravo govorimo o katastrofalnoj situaciji kojoj ovdje sada samo želimo dati pravo ime - zaključio je Reiner.

Šuker: Prijeti suspenzija sredstva iz EU fondova

Predsjednik Klupa zastupnika HDZ-a Ivan Šuker smatra da će Milanovićeva vlada ostati zapamćena po rekordnom deficitu.

-Hrvatska će ove godine imati pad BDP-a i povećanje nezaposlenosti. Također, imat će i deficit od 19 milijardi kuna, a s ovim odgodama plaćanja duga u zdravstvu u iznosu od oko 2 milijarde on će porasti na 21 milijardu kuna. I to je ono po čemu će u ovoj godini ostati upamćena SDP-ova vlada. - istaknuo je Šuker.

Upozorio je da postoji mogućnost suspendiranja sredstava EU-a.

-Europska je komisija bila poprilično blagonaklona prema Vladi RH u svojim dosadašnjim izvješćima. Ako definitivno uvidi, međutim, da ova vlada nije u stanju provesti ono što je sama napisala da će učiniti, krajnja mjera može biti da nam se suspendiraju sredstva EU - zaključio je Šuker.

Po Šukerovom mišljenju ponašanje Vlade ugrožava vjerodostojnost Hrvatske pred međunarodnim kreditorima.

 

M.M.