Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako Vlada provodi cjelovitu poreznu reformu te da će se nakon nekog vremena, kada se konsolidira novi sustav, osjetiti pozitivni učinci.

Istaknuo je kako je porezna reforma usmjerena prema svim građanima i prvi je dio Vladine šire ekonomske politike vidljive te pritom podsjetio i na smanjivanje stopa poreza na dobit i dohodak te niz sniženih stopa za različite aspekte poljoprivrede.

Ocijenio je i da postojeći trendovi, uključujući i najbolji rast u proteklih osam godina, u trećem ovogodišnjem tromjesečju, ulijevaju pouzdanje u dobar smjer kojim zemlja ide te je dodao da će ova Vlada tako nastaviti i dalje.

Odgovarajući na upit hoće li doći do najavljenog poskupljenja cestarina te je li ono nužno, premijer je odgovorio kako je "ta informacija izišla u medije kao jedna od mogućnosti o kojoj se trenutačno razgovara između predstavnika Ministarstva prometa i stručnjaka Svjetske banke

Odgovorio je na upit hoće li uskoro posjetiti Slavonski Brod zbog problema onečišćenja zraka u tome gradu, zbog kojeg su građani najavili i blokadu državne granice s BiH.

-Radimo pritiske i kontakte, na sektorskoj i političkoj razini. Činjenica je da se rafinerija u Bosanskom Brodu nije modernizirala i da zagađuje život, ne samo građana s južne strane Save nego i Slavonskog Broda - rekao je Plenković te dodao da je to pitanje otvorio i tijekom nedavnog posjeta BiH.

Dodao je kako će se učiniti sve da se vlasnik rafinerije odluči za modernizaciju te tako smanji onečišćenje okoliša i bitno poboljša javno-zdravstveni sustav građana.

 

M.M.