Bivši ministar vanjskih poslova i bivši zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Ivo Stier, komentirajući govor predsjednika Europske komicije, kazao je da Hrvatska ispunjava kriterije za ulazak u Schengenski prostor. 

-Vrlo je jasna politička poruka, a to je: kada se tehnički kriteriji udovolje, Hrvatska mora ući i Schengenski prostor i da ne bude tu političkih prepreka. To je bitno u ovome trenutku, kada je Slovenija zbog političkih razloga najavljivala blokadu. Ova Junckerova poruka je izuzetno povoljna za RH - rekao je Stier gostujući u HRT-ovom Studiju 4. 

Ključni segment Junckerovog govora vidi u opstanku jedinstvenog Europskog parlamenta i jednog proračuna.

-No ono što je i prije toga rekao za RH je također jako važno - da ne treba EU ići sada u kreiranje nekih novih institucija.. Spekuliralo se naime, da će formirati neki novi parlament samo za eurozonu. Ono što bi za nas bilo najopasnije, bilo bi formiranje posebnog proračuna za eurozonu. Zašto je to rekao da ne treba i da trebamo sačuvati ovaj Europski parlament i zajednički proračun EU-a? To je za nas ključno zato jer još nismo u eurozoni. A kad bi se napravio poseban proračun za eurozonu, onda RH ne bi odlučivala o tom proračunu. To znači, naravno, da ne bi mogla ravnopravno odlučivati gdje će ići sredstva. Posebno je to bitno jer je RH još uvijek korisnik sredstava iz europskih fondova. Treba nam biti i bitno da ne dođe do takvih podjela - izjavio je Stier.

Osvrnuo se i na dio govora o gospodarstvu.

-Kao što je bilo vidljivo, Juncker nije ostao danas samo na nekim tehničkim detaljima, već je htio dati i viziju Europe o tome kako dalje, a posebno nakon Brexita. Naglasio je da je sada jedan dobar gospodarski moment za Europu koji se treba iskoristiti kako bi se napravili određeni pomaci - zaključio je. 

 

M.M.