ISTAKNUTE VIJESTI

Blaženi Alojzije Stepinac najvjerojatnije će biti proglašen svetim do kraja sljedeće godine. Informaciju je Dnevniku Nove TV otkrio kardinal i pročelnik kongregacije za Kauze svetih Angelo Amato nakon što je liječnička komisija dala svoju potvrdu o čudesnom izlječenju.


- Liječnici moraju utvrditi može li ovaj čin biti znanstveno objašnjen i u kojoj mjeri, ali većina ih je rekla da se to još ne može znanstveno dokazati - rekao je Amato te dodao kako će 3. lipnja svoje mišljenje dati teolozi, potom kardinali, biskupi, pa papa.

- Nakon što Sveti Otac potpiše dekret, za kanonizaciju se okuplja konzistorij kardinala. Konzistoriju nazoče kardinali koji se u tom trenu nalaze u Rimu i tada papa objavljuje mogući datum. Budući da vi želite čuti konkretan datum, pretpostavljam da će se do kraja 2015. godine najvjerojatnije dogoditi Stepinčeva kanonizacija - otkrio je kardinal.

Kardinal je odao i da Papa Franjo vrlo dobro poznaje lik i djelo Alojzija Stepinca.

- U mlađim danima Sveti je Otac pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću. Oni su iz Argentine pratili ta ispitivanja, molili su se za njega i bili su zapanjeni njegovom snagom - pojasnio je Amato te dodao: ''Sa Stepincem povezujemo dvije velike stvarnosti - jedna je golema ljubav prema njegovoj domovini Hrvatskoj; jako je volio svoju zemlju, htio je biti dosljedan Hrvat. A druga stvarnost, druga važna dimenzija je njegova snaga tijekom mučeništva''.

Papa Ivan Pavao Drugi često je naglašavao kako su kanonizacije i beatifikacije isključivo unutarnja pitanja katoličke Crkve, iako na te procese nerijetko pritiske pokušavaju izvršiti razni lobiji.

- Istina je da su beatifikacija i kanonizacija crkveni događaji. No također je istina da je Crkva prisutna u cijelom svijetu pa se ove proslave odražavaju i na društvo u cjelini. I naravno, u društvu uvijek postoje problemi, pozitivne i negativne strane, međutim, to ne utječe na proces - smatra Amato.



M.M.