ISTAKNUTE VIJESTI

Stipe Mesić tražio je od austrijskog kolege da se komemoracija na Bleiburgu zabrani, kazao je BožoVukušić, tajnik  Počasnog bleiburškog voda za Narod.hr, istaknuvši kako austrijska policija na razgovorim oko ovogodišnje komemoracije dala neke nove uvjete organizatorima.

Prema informacijama koje je Vukušić dobio od domaćina, većina tih zahtjeva dolazi iz Hrvatske.

-Nažalost, većina dodatnih zahtjeva koje vam postavljamo nisu naši, nego iz Hrvatske – kazali su predstavnici  austrijske policije Vukušiću, koji također tvrdi da raspolaže informacijama da je bivši predsjednik Stipe Mesić od austrijskog kolege osobno tražio da se komemoracija na Bleiburgu zabrani.

Hasanbegović: SDP se legitimira kao mentalni sljednik ideologije koja je izvela egzekucije

Povjesničar Zlatko Hasanbegović šokiran je izjavom SDP-ove Dragice Zgrebec, koja smatra da  „na Bleiburgu nisu stradali samo nevini, pa zato pokroviteljstvo Sabora nad ovom komemoracijom ne treba vratiti“.

>>Željko Reiner: Vladajuća većina odbija prihvatiti činjenicu da su komunistički zločini nešto što trebamo osuditi

-Mogu reći da je riječ o skandaloznoj izjavi koja gospođu i njezinu stranku legitimira kao ne samo pravnog, već i mentalnog sljednika one ideologije i sile koja je i sudjelovala u tim egzekucijama -ocijenio je povjesničar Hasanbegović.

Tvrdi da je Milanovićeva vlada, ukidanjem komemoracije na Bleiburgu, započela novi ideološki rat.

-Vladajuća koalicija započela je svoju vladavinu simbolički, likvidacijom pokroviteljstva nad komemoracijom pod nemuštim obrazloženjima međusobno kontradiktornim, konfuznim. Time je začet određeni ideološki građanski rat, pojasnio je Hasanbegović.

-Bleiburg nije samo mjesto, nego i višestruki simbol. Simbol koji u sebi ujedinjuje sva stratišta i cjelinu stradanja u ratu i poraću nakon 1945., simbol prave i stvarne naravi Jugoslavenske komunističke države – zaključio je Hasanbegović.

R.H.