ISTAKNUTE VIJESTI

U petak su u Mostaru, odnosno na Gorancima i na Bilima, održani cjelodnevni razgovori o budućoj intenzivnijoj suradnji na, sve je izglednije, zajedničkom hrvatsko-njemačkom projektu izgradnje „Groblja mira“ na Bilima.

Razgovorima su s hrvatske strane bili nazočni predstavnici Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH na čelu s pročelnikom Ilijom Vrljićem, te predstavnici županija. S njemačke pak strane razgovorima su bili nazočni Thomas Schock, voditelj službe zbrinjavanja za srednju i jugoistočnu Europu njemačke državne Udruge za brigu o njemačkim ratnim grobovima, zatim Goran Radić, zastupnik navedene Udruge za istraživanje njemačkih žrtava iz Drugoga svjetskog rata na teritoriju Republike Hrvatske, te Miro Tokić, službeni prevoditelj.

Razgovori su započeli upoznavanjem uglednih gostiju iz Njemačke s novim činjenicama i događajima u posljednjih godinu i pol dana od zadnjega susreta. Zatim je upriličena kratka videoprezentacija ozemlja na Bilima na kojem će se graditi veliko „Groblje mira“ za sve žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća s ozemlja HB, a onda i videoprezentacija izgleda budućeg groblja, kapelice, kosturnice te pratećega mini-spomeničkog kompleksa.

Potom su dva izaslanstva, uvažavajući želju gostiju, obišli staro austrijsko groblje iz Prvoga svjetskog rata na Bišću polju u istočnom dijelu Mostara, koje ne samo što je potpuno zapušteno, nego je i do temelja devastirano. Predstavnici njemačke Udruge ostali su iznenađeni viđenim i nisu skrivali razočarenje ovakvim odnosom prema ovom groblju, tim više što ovo nije samo groblje, nego s obzirom na izgled i arhitektonska rješenja i spomenik visoke kategorije.

>>Skrb za žrtve totalitanih režima: Položen temeljni kamen za groblje mira

Dva su izaslanstva obišla i Bile, gdje je prošle godine položen temeljni kamen za izgradnju „Groblja mira“ za sve žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća na ozemlju Herceg-Bosne. Gosti su bili zadovoljni izborom lokacije koja, s jedne strane, korespondira s poviješću odnosno činjenicom da su na tom području vođene teške bitke za Široki Brijeg i Mostar, a s druge strane, odiše spokojem i mirom kakav mrtve duše „traže“ i svakako zaslužuju. Pogotovu su bili zadovoljni dominirajućim položajem lokaliteta, te blizinom Širokog Brijega i Mostara, a dakako i Međugorja iz kojeg bi u budućnosti brojni posjetitelji mogli ujedno biti i posjetitelji ovog groblja.

Voditelj Službe zbrinjavanja za južnu i jugoistočnu Europu njemačke državne Udruge Thomas Schock uvjeren je kako će ovaj projekt ići dalje.

„Osjećam se dvojako: tužno zbog izgleda austrijskog groblja na Bišću polju, a radosno i zadovoljno zbog svega ostalog. Imali smo izuzetno prijateljski susret i razgovore o čemu ću izvijestiti svoje nadređene i iznijeti svoje prijedloge. Ne trebate sumnjati, kakvi će oni biti. Nadam se prihvaćanju mog izvješća i mojih prijedloga koje ću predočiti predsjedniku i članovima Uprave. Uvjeren sam da ćemo s ovim projektom, kojim ste me zadivili, krenuti naprijed punom parom i ustrajati do njegova završetka. I već sad vam obećavam da ću već 23. kolovoza doći opet, kad vi ovdje obilježavate Europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih režima. I najiskrenije vam zahvaljujem na svemu. Nadam se da ćete uskoro i vi biti naši gosti i da ćemo moći uzvratiti vam gostoprimstvo.“

Pročelnik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH i domaćin ovih razgovora Ilija Vrljić također nije skrivao zadovoljstvo.

„Izuzetno sam zadovoljan ovim danom. Gospodin Schock je jedan prijatan i jednostavan gospodin, ali prije svega čovjek koji izuzetno poznaje i razumije ovaj osjetljivi posao kojim se bavi. Pravi čovjek na pravom mjestu, zato vjerojatno i jest tu… S obzirom na dojmove koje nosi danas odavde, a koje je kako ste čuli sam glasno i jasno iznio, u budućnosti očekujem velike stvari oko ovog, nadam se, zajedničkog hrvatsko-njemačkog projekta“ , istaknuo je Vrljić.

Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i ravnatelj službe Odjela za odnose s vjerskim zajednicama fra Miljenko Stojić također nije krio zadovoljstvo susretom i razgovorima.

„Naravno da sam zadovoljan. Sve je ispalo i bolje nego što smo planirali i očekivali. Postigli smo visok stupanj suglasja i sad ostaje da obje strane sve dogovoreno i službeno prihvate, potvrde, a onda i pretoče u konkretna djela. Posebno nas raduje što i gosti dijele naše zadovoljstvo, a što su nam posve jasno stavili do znanja“, zaključio je Stojić.


C. Kablina