ISTAKNUTE VIJESTI

Najveća umjetnost je slomiti otpor neprijatelja bez borbe na bojnom polju. Samo indirektna metoda može jamčiti pravu pobjedu... Iskoristite rad najnižih i najodvratnijih ljudi."...

Širite nejedinstvo i svađe među građanima neprijateljske zemlje... Poništavajte sve vrijednosti. Budite velikodušni u ponudama i darovima da biste kupili informacije i ortake. Svugdje smjestite svoje ljude. Nemojte štedjeti ni u novcu, ni u obećanjima, jer to donosi visoke kamate. – kako reče Sun Tzu u „Umijeću ratovanja“, ili prevedeno na hrvatski: R E K O M.

Mediji su javili da je Stjepan Bošnjak, hrv. branitelj koji je štrajkao glađu radi presude generalima – umro, pa onda da je – živ. Nakon mjesec dana štrajka – svi su odustali! Postigli nisu ništa, osim što su potvrdili Isusove riječi: „Zbilja, jedva bi tko za pravedna umro...“

U „nedjeljom u 2“ odgledali smo reklamu za Damira Končara, „uspješnog“ poduzetnika, koji je bez novca kupio rudnik zlata, surađujući s ruskom tajnom službom (kako sam priznaje), a sad namjerava kupovati po Hrvatskoj. Zato i besplatna reklama na Htv-u. Ako i nije besplatna – samo Stanković zna!

Razgovarajući sa sinom, povodom ovogodišnje Norijade, dotakli smo i temu odlaska na studij u inozemstvo. Amerika ili Europa? Tko zna, možda će se morati odseliti cijela obitelj – nabacih ja. „Nismo ludi“ – mudro zbori moj sin – „pa najbolji je život ovdje! Kriminal najmanji, gradovi najsigurniji, ne leže po cesti ljudi i ne griju se oko bačava ko u Americi, a tek priroda i klima... Dobro, jedino je u Hercegovini još bolje, ali ne možeš imati baš sve!“ Pametno moje! Što su ti južnjački geni kameni! I toliko samopouzdanja već u ovim godinama! Pa se onda ne treba čuditi kako je Zvonko Bušić uspio nenaoružan oteti čak dva američka zrakoplova i preletjeti pola svijeta – Hrvatske radi!

Akademik Pavličić Hrvate dijeli na „južnjake“ koji su „puni samopouzdanja i bahati čak“ i na „sjevernjake“ koji su „rezervirani mekušci i kukavice čak“. Iako kaže da je opasno stvari tako pojednostaviti, sam se opredjeljuje: „ja bih uvijek izabrao južnjački stav... ne samo zato što je dostojanstveniji i produktivniji, nego i zato što je u manjini: sjevernjaka ima više nego južnjaka, a i glavni grad nalazi se na sjeveru, pa cijela država pati od sjevernjačkih slabosti. A meni se čini da ovoj zemlji najviše nedostaje upravo samopouzdanje, upravo volja da se bude subjekt, a ne objekt.“ Akademik Pečarić ustvrdio je da „voli Hrvatsku kao Hercegovci – jer više od toga nije moguće!“

Evo nedavno nas posjetili norveški kralj i kraljica. Ljetovali su već na svojoj jahti na Jadranu i divili se kako je „u Dubrovniku tako čisto, baš čudno“, veli kraljica „kako su uspjeli ulaštiti one ulice i Stradun da je sve klizavo!“ I nisu mogli pronaći pješčanu plažu za unuke... Danas baš svatko može bit kraljica! Ulaštili ulice!

Njezino veličanstvo, engleska kraljica, pak, upustila se u najveću avanturu svojeg života (nakon smrti lady D.) i otišla posjetiti Irsku. Čak je odlučila doći na irski stadion, poprište „krvave nedjelje“ i to preko Hoganove tribine. Te krvave nedjelje, 1920. godine engleska vojska ubila je u znak osvete 14 Iraca! Nasilje su nastavili provoditi kroz sljedeća desetljeća. Nisu ni Irci šutke gledali, pa smo se naslušali „terorističkih“ napada IRA-e, mada mi nikad nije bilo jasno zašto su Irci teroristi, jer hoće natrag svoje, a Englezi nisu, iako su im oteli dio teritorija?! I nisu mogli muljati, ko neki naši susjedi, dokle je međa, jer im je Bog podario otoke, svakom svoj, ali ni to Engleze nije zaustavilo! No, zato su oni zaustavili Hrvate i – izručili ih! Ali to je neka druga priča...

Znate li da je u 10. stoljeću Hrvata bilo isto ko i Engleza, s tim da je Hrvatska bila kraljevina, a Engleska još nije! Samo 1000 godina kasnije, njih je 60 milijuna, a nas 4! Sad vi zaključite tko tu koga terorizira! Škotsku i Wales neću ni spominjati.

Trebam li reći da ni ove godine nismo imali sreće s natjecanjem za pjesmu Eurovizije. Upitno je i spadamo li uopće tamo? Sirija npr. nikako ne bi mogla sudjelovati, ne zbog svog orijentalnog melosa, već zemljopisno – nalazi se u Aziji, točno između Turske i Izraela. Koje sudjeluju! Pa tko tu koga terorizira?

Izgleda li vam da je Hrvatska miljama daleko od EU, utješit ću vas spoznajom da je najudaljenija država EU Francuska Gvajana. Ona se nalazi u Južnoj Americi! To samo da vam pomognem pri zaključivanju tko tu koga terorizira!

Ako ste mislili da ću zaobići štafetu, e neću! Jer ona već kruži od Slovenije do Makedonije, baš kako je nekad išao Križni put! Titovim stazama revolucije! I Titovim jamama likvidacije! Ako na vlast ne možeš milom, pobiješ trećinu, trećina pobjegne, a ona preostala trećina bit će ti vjerna. Punih 50 godina i još toliko nakon smrti! Ta mogao si i njih likvidirati. I postati najveći krvnik 20. stoljeća! A nisi. Pa si tek na 9. mjestu među krvnicima. A ovoj trećini dao si stanove, penzije, bespovratne kredite, privilegije kod zapošljavanja, školovanja, napredovanja u politici i karijeri. Nisu morali raditi ništa, osim cinkati ostale. Jedini je problem mogao nastati ako bi netko cinkao njih, ali to je kolateralna šteta s kojom se moralo računati. Preostali nasljednici ubijene trećine i dio izbjeglih NIKAD se nisu pomirili s prokletom sudbinom, pa su rovarili i rovarili ne bi li se dokopali hrvatske države, toliko omražene ovoj cinkaroškoj trećini. Ta njima nije nedostajala Hrvatska. Bilo im je dobro i bez nje. Bilo im je dobro upravo zato što je nije bilo i što su oni vjerno bdjeli da se nikad ne vrati. A sad se s nostalgijom sjećaju tih vremena. I moraju živjeti u omraženoj im Hrvatskoj, koja ih podsjeća na krv, jauke i smrt, a tko se toga želi sjećati. Bolje je zakopati! Što dublje. Kao da se nikad nije ni dogodilo. Ili kako piše akademik Pečarić: „Životinja koja je predugo bila u kavezu, puštena iz njega, nije sposobna sebi sama pribaviti hranu. I zato se želi vratiti u kavez.“

Kad smo kod životinja, Međunarodni je dan biološke raznolikosti. Još se ne zna kako će ga obilježiti Hrvati. Sjećamo se samo da je nedavno, na Međunarodni dan voda, uhićen direktor Hrvatskih voda. Francuski astronomi su otkrili planet izvan Sunčevog sustava, na kojem bi mogao postojati život poput ovog na Zemlji. Od nas je udaljen, srećom, 20 svjetlosnih godina. Kažem srećom, jer nema šanse da i taj planet upropastimo!

Predsjednik MMF-a ne čita moju kolumnu - na svoju žalost! Jer u jednom od prethodnih komentara lijepo je citiran MOSAD: "Svakog čovjeka možeš kupiti. Samo je pitanje cijene! Nekoga možeš držati radi novca, nekog radi seksualnih navika, nekog radi kockarskih dugova..." Znam da vas je to nasmijalo, ali mudrije vam je da se i sami držite poslovice.

Na kraju, ali ne manje bitno, vrijeme je podjele sakramenta krizme. Pa vas samo podsjećam da dvaput razmislite kod odabira kumova. Kardinal Bozanić, trčeći za vlastitom karijerom, malo je zapostavio stado koje mu je povjereno, pa se tako mogu dogoditi i neki nepopravljivi propusti. Stoga pripazite da se ne zaletite kao naivac Purda sa svojom kumom Jacom ili naivčina Polančec, kojem će izgleda kumovati Nobilo! Znamo da kum i kuma trebaju biti uzornog ponašanja. Nikako to ne mogu biti oni koji lažu, podmeću, žive u izvanbračnoj vezi, rastavljeni, tuku ženu ili ljude po cesti... dok recimo uopće nema zapreke da takva osoba postane ministar pravosuđa!

 

 

Politička scena