U sklopu ovogodišnjeg Interlibera, koji se otvara sljedeći utorak na Zagrebačkom velesajmu, održat će se i tradicionalnaizložba godišnje izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba.

Izložbom se želi omogućiti publici neposredan uvid u recentne vodiče, časopise, kataloge izložaba i muzejskih zbirki, monografije, razna  elektronička izdanja, ali i suvenire i igračke nastale u produkciji muzeja i galerija.

Pozivu za sudjelovanje na ovogodišnjoj 33. po redu izložbi izdavačke djelatnosti, odazvalo se 120 muzeja iz 65 gradova i mjesta u Hrvatskoj, od toga 26 muzeja iz Zagreba, a 94 muzeja iz ostalih gradova i mjesta u Hrvatskoj. U sklopu izložbe, kao poseban dio programa, bit će prezentirana izdanja Nacionalnog umjetničkog centra u Tokiju, središnje ustanove za informiranje o suvremenoj muzejskoj umjetnosti u Japanu, s kojom MDC razmjenjuje izdavačku produkciju od 2008. godine.

U nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara, ova izložba je najcjelovitiji i jedini oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija, koje se protežu u rasponu od izložbenih kataloga i izdanja enciklopedijskog tipa do suvremenih elektroničkih publikacija. Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku da na jednom mjestu pregledaju 656 publikacija muzejskih izložaba i događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, a koje su publici inače dostupne samo u pojedinačnim muzejima.

.Među nizom novih sadržaja posjetitelji će moći prolistati i čitati publikacije koje su se bavile istraživanjem arhitektonske i graditeljske baštine:Riječka industrijska priča (Muzej grada Rijeke),Radovan Tajder: arhitektura-arhitekt(Muzeja za umjetnost i obrt) i Secesija u Samoboru(Samoborski muzej).Posebnu pozornost sigurno će privući i tri nove knjige renomiranih likovnih teoretičara:O naivi i autsajderskoj umjetnosti Tonka Maroevića (Hrvatski muzej naivne umjetnosti),Tabula rasaZvonka Makovića (Gliptoteka HAZU) kao i dva prijevoda francuskog kustosa i teoretičara Nicolasa Bourriauda - Relacijska estetikaiPostprodukcija(Muzej suvremene umjetnosti).

Elektroničke publikacije postaju sve važniji dio muzejskog nakladništva , a među novitetima izdvajaju se  Histri u Istri Arheološkoga muzeja Istre s imaginarnom glazbom starih Histra teSopnja i kanat- CD s izvornom pučkom glazbom otoka Krka, Istre i Primorja u izdanju Muzeja grada Rijeke. Uz 50. rođendan Dražena Petrovića objavljen je i edukativni, interaktivni i multimedijalni DVD-ROMDražen.

Izdvajamo i vrlo opsežan blok publikacija s tematikom Prvoga svjetskog rata kojim su se muzeji uključili u nacionalni program obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata, primjerice vrijedna i kapitalna izdanja kao što su detaljni katalog Narod u nevolji: Veliki rat na varaždinskom području, koji je izdao Gradski muzej Varaždin,teBaron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri, katalog kojiinterpretira jedan od najtragičnijih brodoloma na Jadranu,pripremljen od strane  Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Tu je i novopokrenuta biblioteka MDC-aKako objaviti dobru muzejsku knjigu,koja nam donosi seriju jedinstvenih knjiga iz muzejskog izdavaštva:Što je muzejski katalog i Muzejske publikacije za djecu i mlade.

Za ljubitelje knjiga  MDC je ove godine  pripremio nekoliko modela popusta na svoja novija izdanja, kao i poklon publikaciju za sve one kojižele započeti putovanje kroz bogatu hrvatsku baštinu- višestruko nagrađivani enciklopedijski Vodič kroz hrvatske muzeje i zbrike, obogaćen brojnim fotografijama i tlocrtima stalnih postava, koji predstavlja 265 hrvatskih muzeja i zbirki te 36 kolekcija vjerskih zajednica.

 M.B.