ISTAKNUTE VIJESTI

U šumi Brezovici položeni su vijenci u znak sjećanja na osnutak Prvog sisačkog partizanskog odreda te su održani prigodni govori predsjednika Ive Josipovića, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa LekeMiranda Mrsića, izaslanika premijera Zorana Milanovića, javlja Hina.

Predsjednik Josipović u govoru je, između ostalog, istaknuo da antifašizam danas vidimo kao želju za demokracijom i zaštitom ljudskih vrijednosti. 'No, danas imamo ponovno one koji žele povijest mijenjati kao da je to računalna igra koja se može 'resetirati', rekao je Josipović naglasivši da je antifašizam pobijedio te da onima koji pokušavaju promijeniti naše vrijednosti, demokraciju, slobodu, jednakost i Ustav, treba reći ne.

Središnje obilježavanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj te 72. obljetnica osnutka prve antifašističke postrojbe u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu i 68. obljetnica pobjede nad fašizmom počelo je polaganjem vijenaca ispred spomenika Prvom sisačkom partizanskom odredu u šumi Brezovica u sisačkoj Posavini.

>>Nikakve Brezovice ni partizanskog odreda nije bilo!

Zajednički vijenac državnoga vrha prvi su položili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanik predsjednika Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Središnjim skupom u šumi Brezovica kod Siska obilježava se Dan antifašističke borbe u spomen na Prvi sisački partizanski odred koji na tom mjestu osnovan na današnji dan prije 72 godine, 22. lipnja 1941. godine, na dan napada Hitlerove fašističke Njemačke na Sovjetski Savez. Prvi zapovjednik bio je Vladimir Janić Capo iz Siska.

U tom prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj u tada okupiranoj Europi bilo je 79 antifašističkih boraca. Pripadnici Odreda bili su Posavci, gotovo svi Hrvati iz sisačkog kraja. Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom i nacizmom doživjelo je njih 38.

Vijence ispred kripte spomenika u Brezovici položili su i izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske, veleposlanik Ukrajine Oleksandar Levčenko, izaslanstvo grada Siska, Sisačko- moslavačke županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

M.M.