Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će u utorak, kada odlazi u radni posjet Mađarskoj, od vodećih ljudi te zemlje zatražiti objašnjenje o najavi Mađarske da kani uskratiti Hrvatskoj potporu za ulazak u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

-U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatno objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati - najavila je predsjednica.

Podsjetimo, mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da  službena Budimpešta neće poduprijeti zahtjev za članstvom Hrvatske u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

-Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo - komentirala je predsjednica.

Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u uslijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

-Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena - istaknula je predsjednica, ocijenivši da su "odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestance govori".

Pored Mađarske i Slovenije, pritisci prema službenom Zagrebu dolaze i od bošnjačkih političara iz Sarajeva koji pokušavaju blokirati izgradnju Pelješkog mosta. Predsjednik Stranke demokratske akcije i bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je ovih dana da u njegovoj stranci "vjeruje da su nerealni planovi po kojima bi se Neumu gradila luka no drži kako potencijala za to ima na vanjskoj strani poluotoka Kleka".

 

M.M.