ISTAKNUTE VIJESTI

Reagirajući na izjave hrvatskih dužnosnika o najavi rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića u Srbiji, pa i na zahtjev HDZ-a da Hrvatska povuče svog veleposlanika iz Beograda, reagirao je Srpski pokret obnove Vuka Draškovića koji otvoreno zagorava rehabilitaciju zločinca i četničkog pokreta.

Stranka koju predvodi Vuk Drašković poručila je kako je "Hrvatska posljednje mjesto na planetu koje ima ma kakvo historijsko ili moralno pravo da sudu u Beogradu ili ma kojem sudu u Europi i svijetu propisuje "antifašističke i antinacističke obveze", piše beogradski Blic.

>>Gradonačelnik Vrgorca pozvao službene predstavnike Srbije i Italije da se poklone nevinim žrtvama četničkog zločina

SPO podsjeća kako je hrvatski parlament još 1993. godine rehabilitirao pripadnike "hrvatske domovinske vojske" od 17. travnja 1941. do 15. svibnja 1945. i "od tada sve ustaše i domobrani primaju ratne mirovine i invalidnine."

>>Jure Krišto: Mogu li Hrvati išta naučiti od srpske rehabilitacije Draže Mihailovića?

- "Rehabilitirana je genocidna NDH, najvjernija ratna saveznica nacističke Njemačke, čiji su pukovi napadali i Moskvu i Staljingrad i čija je vojska počinila genocid nad Srbima, Židovima i Romima. Uz to je osuđenima za zločine u radni staž uračunato i vrijeme koje su, nakon oslobođenja Jugoslavije, proveli u zatvoru ili zarobljeničkim savezničkim logorima. Prošle godine je blizu 17.000 bivših "ustaša i domobrana" primilo mirovine koje su doskora bile veće od mirovina bivših partizana" - navodi SPO u priopćenju dodajući kako Srbija na sve to nikada nije reagirala. (R.H.)