ISTAKNUTE VIJESTI

Nakon Tomislavgrada, Posušja, Gruda i Mostara knjiga „Svjedočanstva o stradanjima Hrvata“, autora fra Mate Tadića i Želimira Crnogorca, predstavljena je i u Širokom Brijegu.


Doc. dr. sc. Mile Lasić, predsjednik Hrvatskog intelektualnog zbora u BiH, je govoreći o knjizi istaknuo da je više od 20 godina bilo potrebno da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

-„Ovakvih djela je premalo što je jasan znak da se državne institucije ne bave ovom temom“, rekao je Lasić.

Povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević predstavljajući knjigu govorio je o pogubnosti komunističkog režima, režima koji je tijekom 20. stoljeća pogubio preko 100 milijuna ljudi, istaknuvši da Hrvati pripadaju među najveće žrtve komunizma.

- Desetljećima statističari u hrvatskom narodu bilježe negativne demografske statistike. Govoreći o tom fenomenu mnogi iznose različite razloge koji su do toga doveli. Međutim, rijetki žele priznati kako 80 posto onih koje su pobili Titovi partizani i OZN-a nisu ni bili oženjeni", kazao je Jurčević, ističući kako upravo u tim masovnim zločinima koje je Titov komunistički režim proveo nad Hrvatima, a nikako u gospodarskim ili drugim problemima, treba tražiti uzročnike loše demografske slike unutar hrvatskog naroda.

Osvrnuo se i na dosadašnja istraživanja, ocijenivši kako značajnije istraživačke projekte na ovom području opstruiraju aktualne vlasti.

-„U nekoliko država nastalih raspadom Jugoslavije za sada je evidentirano preko 1.700 grobišta nastalih nakon II. svjetskog rata od čega je Republici Hrvatskoj 850, a u Bosni i Hercegovini 100 grobišta. U Bosni i Hercegovini ova tema nije otvorena osim na lokalnoj razini kroz općinska Povjerenstva o utvrđivanju i obilježavanju grobišta“, rekao je Jurčević naglasivši kako su Tezno i Macelj, kao dvije za sada najveće otkrivene masovne grobnice, zoran primjer o kakvim je razmjerima zločina riječ.

Govoreći o komunizmu kao revolucionarnom pokretu koji je obilježio XX. stoljeće, Jurčević je kazao kako je središte tog pokreta bila Moskva.

-"Sve komunističke prvake jugoslavenskih komunista od utemeljenja KPJ do 1948. postavila je izravno Moskva koja je preko Kominterne upravljala komunističkim pokretima širom svijeta pa tako i u Jugoslaviji", naglasio je Jurčević.

Kritički se osvrnuo i na tvrdnje određenih jugonostagičarskih krugova u Hrvatskoj, prema kojima je u Titovoj Jugoslaviji vladao nekakav "komunizam s ljudskim likom".

- "Kad čujete te tvrdnje prisjetite se samo činjenice da su ti komunisti "s ljudskim likom" u ratu i poraću pobili 664 katolička svećenika, bogoslova, sjemeništarca i časnu sredstvu. Uporedite li to sa pokazateljima o stradanju svećenstva u drugim europskim narodima, lako ćete doći do zaključka o razmjerima zločina počinjenog nad hrvatskim narodom", kazao je Jurčević, naglasivši da glavni nositelji vlasti u hrvatskom narodu i danas pokušavaju relativizirati i onemogućiti istraživanje tih stravičnih zločina.

-„Moglo smo i više, a vjerojatno i bolje, ali ljudi se i danas boje svjedočiti“, rekao je urednik i koautor ove knjige fra Mate Tadić, prepričavajući u kakvim se situacijama sve nalazio dok je od  prikupljao svedočanstva od preživjelih žrtava komunističkog režima, od kojih su mnogi u međuvremenu preminuli.

Drugi autor ove vrijedne knjige Želimir Crnogorac, koji je ujedno i predsjednik Društva političkih zatvorenika Herceg Bosne, govorio je o vlastitom iskustvu boravka u zatvorima u Mostaru, Splitu, Trogiru  i na Golom otoku, kao i višegodišnjem progonstvu ocijenio je komunizmu kao najvećem zlo čovječanstva.

Ugođaj na predstavljanju knjige „Svjedočanstva o stradanjima Hrvata“ s dva glazbena broja upotpunili su učenici širokobriješke Glazbene škole Katarina Grubišić i Stipe Iličić a organizator ovog iznimno zanimljivog predstavljanja bio je ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu.


 

D. Martinović