Čelnik SDA, Bakir Izetbegović, rekao je okupljenim novinarima prije početka konstituirajuće sjednice Glavnog odbora svoje stranke kako vjeruje da bi vlast na državnom razini mogla biti formirana do kraja mjeseca ako, kako je naglasio, i dalje ne bude pretjeranog "uvjetovanja". 

Na pitanje novinara da prokomentira činjenicu kako je prošla već godina dana od izbora, a vlast nije formirana, Izetbegović je naglasio kako Međunarodna zajednica radi na tome da se vlast što prije formira, te da su, prema njegovim riječima, "približeni" stavovi.

- Vjerujem da do kraja mjeseca možemo formirati vlast, ako ne bude pretjeranog uvjetovanja - poručio je Izetbegović, dodajući da izmjene izbornog zakona ne smiju biti uvjet za formiranje vlasti.

Podsjetimo, hrvatske stranke okupljene o HNS-a BiH traže implementiranje odluke Ustavnog suda BiH i usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH, a sve kako bi se prestalo s daljim dekonstituiranjem Hrvatskog naroda u BiH. Istodobno, bošnjačke stranke, predvođene SDA, osmislile su projekt približavanja NATO-u kao uvjet za formiranje vlasti na razini BiH, što nije tražio ni NATO, niti predstavnici međunarodne zajednice.

Istodobno, SDA je usvojila i deklaraciju kojom se zagovara transformacija BiH u unitarnu državu po mjeri jednog naroda, što samo po sebi dodatno usložnjava i onako složenu situaciju u BiH i pojačava separatističke ideje kod bosanskih Srba.

 

M.J.